Géza
-11 °C
-4 °C

Kizárja a hőt az átalakuló üveg

2004.08.12. 10:00
A brit kutatók által kifejlesztett védőréteg előre meghatározott hőmérsékletig nem bántja a szobába beeső napfényt. Amikor viszont a szoba felmelegszik, szűrni kezdi az infravörös sugarakat.
Brit kutatóknak olyan ablaküveget sikerült kifejleszteniük, amely aktívan kizárja a hőt. Az előre meghatározott 29 Celsius fokos hőmérséklet felett átalakul az üvegre vitt réteg kémiai struktúrája. Ez megakadályozza az infravörös hullámhosszú fény további bejutását.

Gond, ha télen is szűr

Az ablak mögött rejtőző szoba így nem melegszik tovább. A beszámoló szerint a kutatók már évek óta kísérleteztek azzal, hogy festett vagy anyagában színezett üvegekkel fékezzék meg a szobahőmérséklet megszaladását, emlékeztet a New Scientist.

A színezett üveg hűvösen tartja ugyan a helyiséget, viszont hátrányára válik, hogy a nap sugarai télen sem képesek a szobát felmelegíteni. Az újszerű üveg ezzel szemben megoldást nyújt erre a problémára, állítja Ivan Parkin és Troy Manning, a londoni University College kutatói.

Eltolták a reakciót

Az általuk alkalmazott eljárásban az üveget vanádium-oxid réteggel látják el. Ez az anyag 70 Celsius fokos hőmérsékletig változatlan marad, afelett viszont teljesen átalakul. Az elektronok áttolódnak, és a félvezetőből infravörös fényt kiszűrni képes fém válik.

A kutatóknak wolfrám minimális hozzáadásával sikerült 29 Celsius fokra csökkenteni a reakciót kiváltó hőmérsékletet. A fényvédő réteg bevezetésének következő lépése a kémiai anyagok üveggyártásba integrálása lesz. Ez biztosíthatná a meleget kiszűrő üveg olcsó tömeggyártását.

Kicsit még sárga

A kutatók reményei szerint a rendszer kiforrottsága a következő három évben olyan szintet érhet el, hogy beindulhat a sorozatgyártás. A jelenlegi termék ugyanis még küszködik néhány gyermekbetegséggel.

Egyrészt a bevonattal ellátott üveg erősen sárgába hajló színű, másrészt a hővédő réteg nem tart ki örökké a felületen. Troy Manning viszont bizonyos benne, hogy titánoxid további hozzáadásával az utóbbi probléma orvosolható, színezőanyagok segítségével pedig a sárgaság is elmúlik.