Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Túlszaporodtak a szarvasok és vaddisznók

2002.10.08. 11:00
Országszerte túlszaporodtak a nagyvadak, sokkal több gímszarvas, dámvad, vaddisznó és őz él Magyarország erdeiben, mint amennyit a térség eltartani képes. A problémát az állatok kilövésével lehetne megoldani, állítják vadászati szakemberek.
Az ország legdélebbi fekvésű erdeiben az őszi vadászati idényben 200 gímbika kilövése szerepel a Mecseki Erdészeti Rt. terveiben. Jelenleg javában tart a vadászati főszezon, a gondos válogatás során eddig 150 nagyagancsos került puskavégre, mondta el az MTI-nek Túrós László, a cég tájékoztatási igazgatója. Túrós László elmondta: a fahasználat mellett a vadászat és a vadgazdálkodás a Mecseki Erdészeti Rt. második legjelentősebb ágazata, amely a társaság termelési értékének 12 százalékát adja.

Nem tartja el őket az erdő

Szólt arról is: nemcsak a Mecsek vidékén, de országszerte is alapvető problémát jelent az értékes nagyvad állomány - a gímszarvas, a dámvad, a vaddisznó és az őz - úgynevezett túltartottsága, azaz az adott térség eltartó képességéhez mért többszörös túlszaporodás, ezért mindenütt drasztikus csökkentésre volna szükség. A túltartottság ugyanis az értékes génállomány minőségi leromlásával fenyeget - tette hozzá.

Túrós László - aki korábban az ország egyik legértékesebb gím-génbankját fenntartó sellyei erdészet igazgatója is volt - hangsúlyozta: a gondos szelekció, a vadgazdálkodás alapos megtervezése és következetes megvalósítása nélkülözhetetlen eszköze a nemzeti kincsnek számító hazai gímszarvas állomány minőségi állapota fenntartásának.

Beszámolt arról is: a Mecseki Erdészeti Rt. 52 ezer hektáros erdőterületen gazdálkodik, ebből 12 ezer hektár védett. A társaság 420 alkalmazottat foglalkoztat, 2001. évi eredménye 164 milliárd forint volt, idei évre tervezett eredménye 154 milliárd.

Erdei iskola

A társaság vezérágazata a fahasználat, második legjelentősebb - termelési értékének 12 százalékát adja - a vadászat, ezt követi a csemetetermesztés, majd az erdei iskolai természeti oktatás, amelyet az országban elsőként vezetett be. Szintén országos minta a cég természetszerű erdőgazdálkodása, amelynek lényege, hogy a kiöregedett erdőterületek letermelése előtt már gondoskodnak az utánpótlásról.

Az idős fákról lehullott magokból gyökeret eresztő magoncokat például nem külön kertekben nevelik csemetékké, hanem természetes szaporodási helyükön, és közülük a legéletképesebbek pótolják majd az elöregedett, és kivágott erdőrészeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!