Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsteszt jelzi a szülés időpontját

2002.01.15. 16:21
A brit várandós kismamákat a jövőben egy kis méretű készülék figyelmezteti, ha küszöbön áll a szülés beindulása. A forgalmi lámpák fényeit utánzó készülék zöld jelzést ad, ha a baba érkezése 48 órán belül várható.
A szülések várható időpontját a kórházak csak hozzávetőlegesen tudják megadni. De a brit Jopejo Ltd. által kifejlesztett szülést előrejelző eszköz révén a kismamák otthon is tudják ellenőrizni a terhesség alakulását - írja a BBC.

A nők fele túl korán vonul kórházba

A szülést megelőző izomösszehúzódások a kijelölt időponthoz képest két héttel korábban vagy két héttel később is érkezhetnek. Egyes becslések szerint Nagy-Britanniában a kórházakba bevitt nők 50 százaléka túl korán érkezik, mivel tévesen gondolják, hogy itt a szülés ideje.

Az otthon alkalmazható ellenőrző rendszer a remények szerint hamarosan olyan mindennapos eszközzé válhat, mint a terhességi teszt. A készülék a szülést az anyaméh alig érzékelhető elektromos jelei alapján képes előrejelezni, a gyomortájékra helyezett elektródák segítségével.

Deborah Withington, a Jopejo igazgatója a BBC Radio 5 adásában elmondta, a készülék hasonló elven működik, mint a szív vizsgálatánál alkalmazott EKG (elektrokardiogramm).

Zöld lámpa jelzi a bébi érkezését

Az apró készülék piros fényt ad, ha két héten belül nem valószínű, hogy történik valami. A borostyánsárga fény a két héten belüli szülést jelenti, a zöld jelzés pedig a baba 48 órán belüli megszületését jósolja.

A készülék egyelőre csak prototípus formájában létezik. Jelenleg több száz kismama bevonásával folynak a tesztek, és az eddigi eredmények rendkívül biztatóak. Ha egyszer piacra kerül, a készülék ára mindenképpen 100 angol font alatt lesz, sőt a 20 fontos ár sem kizárt.

A szülést előrejelző készüléket két szülész, Nigel Simpson és James Walker fejlesztette ki. Leginkább a túl korai szülések veszélye motiválta őket, hiszen sok nő a terhesség 26 hetétől kezdődően erős gyomorfájdalmakkal jelentkezik felvételre, de semmilyen teszt nem erősíti meg, hogy elkezdődött volna a szülés - mondta Deborah Withington.

A kórházak nem merik hazaküldeni a kismamákat

Hatalmas felelősség hárul a kórházakra, hiszen nem igazán merik hazaküldeni a szülésre jelentkező nőket, akiknek 50 százaléka különben maga sem gondolja, hogy elkezdődött volna a vajúdás.

Így komoly igény jelentkezik a megbízható előrejelzésre. Olyan nőknek nyújthat ez könnyebbséget, akiknek otthon a szülés alatti napokat a lehető legpontosabban kell beosztani. Így például tudhatják, hogy a partnerük egy konferenciára pár napra még elutazhat, vagy előre megtervezhetik a nagyobb gyerekek elhelyezését a kórházi tartózkodás várható napjaira.