Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyorsteszt jelzi a szülés időpontját

2002.01.15. 16:21
A brit várandós kismamákat a jövőben egy kis méretű készülék figyelmezteti, ha küszöbön áll a szülés beindulása. A forgalmi lámpák fényeit utánzó készülék zöld jelzést ad, ha a baba érkezése 48 órán belül várható.
A szülések várható időpontját a kórházak csak hozzávetőlegesen tudják megadni. De a brit Jopejo Ltd. által kifejlesztett szülést előrejelző eszköz révén a kismamák otthon is tudják ellenőrizni a terhesség alakulását - írja a BBC.

A nők fele túl korán vonul kórházba

A szülést megelőző izomösszehúzódások a kijelölt időponthoz képest két héttel korábban vagy két héttel később is érkezhetnek. Egyes becslések szerint Nagy-Britanniában a kórházakba bevitt nők 50 százaléka túl korán érkezik, mivel tévesen gondolják, hogy itt a szülés ideje.

Az otthon alkalmazható ellenőrző rendszer a remények szerint hamarosan olyan mindennapos eszközzé válhat, mint a terhességi teszt. A készülék a szülést az anyaméh alig érzékelhető elektromos jelei alapján képes előrejelezni, a gyomortájékra helyezett elektródák segítségével.

Deborah Withington, a Jopejo igazgatója a BBC Radio 5 adásában elmondta, a készülék hasonló elven működik, mint a szív vizsgálatánál alkalmazott EKG (elektrokardiogramm).

Zöld lámpa jelzi a bébi érkezését

Az apró készülék piros fényt ad, ha két héten belül nem valószínű, hogy történik valami. A borostyánsárga fény a két héten belüli szülést jelenti, a zöld jelzés pedig a baba 48 órán belüli megszületését jósolja.

A készülék egyelőre csak prototípus formájában létezik. Jelenleg több száz kismama bevonásával folynak a tesztek, és az eddigi eredmények rendkívül biztatóak. Ha egyszer piacra kerül, a készülék ára mindenképpen 100 angol font alatt lesz, sőt a 20 fontos ár sem kizárt.

A szülést előrejelző készüléket két szülész, Nigel Simpson és James Walker fejlesztette ki. Leginkább a túl korai szülések veszélye motiválta őket, hiszen sok nő a terhesség 26 hetétől kezdődően erős gyomorfájdalmakkal jelentkezik felvételre, de semmilyen teszt nem erősíti meg, hogy elkezdődött volna a szülés - mondta Deborah Withington.

A kórházak nem merik hazaküldeni a kismamákat

Hatalmas felelősség hárul a kórházakra, hiszen nem igazán merik hazaküldeni a szülésre jelentkező nőket, akiknek 50 százaléka különben maga sem gondolja, hogy elkezdődött volna a vajúdás.

Így komoly igény jelentkezik a megbízható előrejelzésre. Olyan nőknek nyújthat ez könnyebbséget, akiknek otthon a szülés alatti napokat a lehető legpontosabban kell beosztani. Így például tudhatják, hogy a partnerük egy konferenciára pár napra még elutazhat, vagy előre megtervezhetik a nagyobb gyerekek elhelyezését a kórházi tartózkodás várható napjaira.