Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A válás a génjeinkben van

2001.07.18. 09:53
Amerikai kutatók szerint genetikailag determinált a válásra való hajlam, éppúgy, mint az alkoholizmus vagy a drogfüggőség. A kutatók négyezer ikerpár válási statisztikáit kiértékelve jutottak erre az eredményre: az azonos génállománnyal rendelkező egypetéjű ikrek ugyanis nagyobb százalékban követtek azonos válási mintát, mint a kétpetéjű ikrek.
A massachusettsi Boston Egyetem kutatói négyezer egy- és kétpetéjű ikerpár megkérdezésével jutottak arra a következtetésre, hogy a házasság fennmaradásának esélye legalábbis részben a génekben rejlik. Beth Jerskey, Michael Lyons és kollégáik egy 1987-es vizsgálat kérdőíveinek eredményeit értékelték ki. Akkor mintegy négyezer Vietnamot megjárt férfi ikerpár esetleges elmebetegségére próbáltak fényt deríteni a vizsgálattal, melynek kérdőívében az ikrek házassági állapotára és esetleges válásukra vonatkozó kérdések is szerepeltek.

A házasságra való hajlam a neveléstől függ

A válaszok kiértékeléséből kitűnt, hogy az azonos génállománnyal rendelkező egypetéjű ikrek nagyobb százalékban követtek azonos válási mintát, mint a kétpetéjű ikrek, akik genetikailag egyszerű testvéreknek tekinthetők. Abban azonban nem volt különbség az egy- és kétpetéjű ikrek között, hogy egyáltalán kötöttek-e házasságot, vagy nem. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy míg a házasság fennmaradása genetikailag determinált, a házasságkötési hajlam teljes egészében a környezettől és a neveltetéstől függ.

Egyforma és különböző ikrek
Az egypetéjű ikrek egyetlen hímivarsejt által megtermékenyített egyetlen petesejtből származnak, amely az első két hét során két különálló részre osztódik, amelyek külön fejlődnek tovább. Így az egypetéjű ikrek génállománya azonos. Ezzel szemben a kétpetéjű ikrek két külön petesejtből származnak, melyeket két hímivarsejt termékenyít meg. Ezért a kétpetéjű ikrek lehetnek különböző neműek is, míg a valódi ikrek mindig azonos neműek. A kétpetéjű ikrek génállományának fele azonos, éppúgy, mint a rendes testvéreké. A valódi ikrek méhlepénye és magzatburka lehet közös vagy szeparált. Közös magzatburok esetén születhetnek testrészek összenövésével sziámi ikrek.
A genetikailag meghatározott válás a vizsgálat szerint összefügg olyan tényezőkkel, mint a kábítószerfüggésre való hajlam, a depresszió és az alkoholizmus, melyek mind rendelkeznek genetikai komponenssel. A kutatók szerint a kóros szerencsejáték-függőségben szenvedő ikrek házassága az átlagosnál 2,8-szor nagyobb eséllyel végződött válással. "Szinte bármilyen lelki zavar megnehezíti a házasság fenntartását" - nyilatkozta Lyons a New Scientistnek.

Véleménye szerint az ilyen típusú kutatások fontosak, mivel fényt vetnek a viselkedési minták gyökerére. Lyons nem tartja korszakalkotónak az eredményt, ám úgy véli, ezzel is közelebb juthatunk az emberi természet megértéséhez. A kutatás eredményeit a londoni Tizedik Nemzetközi Ikertanulmányi Konferencián ismertették.