Emőke
-4 °C
9 °C

Elsüllyedt város romjaira bukkantak Kuba közelében

2001.12.12. 09:38
Egy évezredekkel ezelőtt lakott, eddig ismeretlen város maradványait fedezték fel kanadai kutatók a Karib-tenger mélyén, Kuba partjainak közelében. A felfedezés igazolhatja, hogy Kuba szigetét évezredekkel ezelőtt egy földnyelv kötötte össze az amerikai szárazfölddel.
A Kubai Tudományos Akadémia szakértőinek bevonásával a kutatók mini-tengeralattjárók révén fürkészték a tenger fenekét néhány kilométerre a kelet-kubai Guanahacabibes-félszigettől.

Egy 6000 éves város központja

Az Advanced Digital Communications (ADC) szóvivője elmondta, az ANSA jelentése szerint, hogy a kőből való struktúrák mintegy 600 méter mélyen fekszenek a tenger mélyén, és valószínűleg 6 ezer évesek, vagyis 1500 évvel idősebbek az egyiptomi piramisoknál.

A romok egy nagy méretű városközpont maradványainak tűnnek. A város egy gigantikus vulkánkitörés következtében kerülhetett víz alá - közölte a szóvivő. A mini búvárhajók által gyűjtött képek tanúsága szerint körben elhelyezkedve nagy, piramisformájú gránittömbök fekszenek a víz alatt. A kőtömbök, amelyek közül egyeseket homokréteg fed, 2-5 méter magasak.

A felfedezés bizonyítékkal szolgálhat arra a feltevésre, hogy Kuba szigetét évezredekkel ezelőtt egy, a mexikói Yucatán-félszigetről kiinduló földnyelv kötötte össze az amerikai szárazfölddel.