Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Mégis tudnak számolni a kutyák

2002.08.06. 09:09
A legújabb tudományos vizsgálatok szerint a kutyák intelligensebbek, mint azt a tudósok korábban gondolták. A kaliforniai egyetem munkatársai szerint az ebek képesek számolni és ugatásukkal üzeneteket tudnak továbbítani.
"A kutyák magatartását tanulmányozó szakemberek korábban azt gondolták, hogy a kutyák ugatásukkal egyszerűen környezetük figyelmét akarják magukra vonni, de a mostani vizsgálatok azt mutatják, hogy a különböző hangmagasságú vakkantások sokkal több jelentést hordoznak" - olvasható a New Scientist című brit tudományos szaklapban.

Beszélgetnek a kutyák

Sophia Yin kutató szerint a kutyák, ha gazdájuk távol van tőlük, éles, átható hangon ugatnak, ha viszont idegen közeledik vagy az ajtócsengő szólal meg, akkor mélyebb, keményebb hangot ütnek meg. Ha játékos kedvében van az eb, akkor szabálytalanul változó, magas hangok törnek elő a torkából.

Ételt tudnak számolni

A tudósok szerint a kommunikáción kívül a kutyák még számolni is tudnak, főleg ha ennivalóról van szó. Robert Young 11 kevert fajtájú eben végzett kísérletet. A vizsgálat első fázisában a kutyáknak meghatározott számú jutalomfalatkát mutattak. Néhány perc múlva egy ernyő ereszkedett a halmok elé, és Young bizonyos halmokból elvett, másokhoz hozzátett, míg voltak olyanok is, amelyeket változatlanul hagyott.

A kutyák azokat a jutalomfalatkás halmokat, amelyekhez hozzányúlt Young, sokkal hosszabb ideig bámulták, mint azokat, amelyek érintetlenek voltak. A kutató szerint ennek az az oka, hogy az ebek, megszámolva a falatkákat, azzal szembesültek, hogy azok darabszáma nem egyezik meg azzal, mint amire számítottak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!