Vendel
6 °C
20 °C

Vérengző birkák és szarvasok

2002.02.19. 16:35
Megdöbbentő felfedezésről számoltak be brit zoológusok a szaksajtó hasábjain: a korábban szigorú vegetáriánus hírében álló birkák nem vetik meg az alkalmi húsfogyasztást, sőt madárfióka-vadászatra adják a fejüket, ha étrendjük nélkülözi az alapvető ásványi anyagokat.
Egy átlagosan táplálkozó birka egész életében beéri kizárólag növényi koszttal, de ha az étrend egyoldalúvá vagy hiányossá válik, a nyáj madárfióka-vadászatba kezdhet. Legalábbis ezt tapasztalta Dr. Niall Burton, a Brit Ornitológiai Társaság szakembere, aki a testi épségét kockáztatva mentett meg egy fészekalja igen ritka nyírfajd-fiókát egy éhes birka támadásától. A birka egy fiókát a szeme láttára falt fel, méghozzá nem véletlenül: szabályosan becserkészte, majd rárontott és szőröstül-bőröstül elfogyasztotta a védtelen teremtést.

Az ornitológus a "British Bird" című szaklap hasábjain számolt be megfigyeléséről, amelyet több más forrás is alátámaszt: az arktikus területeken tartott birkák szívesen megdézsmálják a vadmadarak fészkeit, sőt a Hebridákon egy húsevő szarvasról is beszámoltak a kutatók. Burton elmélete szerint a növényevők főként a csontok értékes kalciumtartalma miatt vadásznak madarakra, és csak olyan körülmények között (például lápréteken és szigeteken), ahol természetes táplálékuk nem biztosítja ezt a nélkülözhetetlen ásványi anyagot.