Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A WTC égő romja hónapokig mérgezte a levegőt

2003.09.11. 12:51
A World Trade Center romjain az egészségre erősen ártalmas környezetben kellett dolgozniuk a munkásoknak. A támadás következményeit elemző tudósok szerint az égő romhalmaz pontosan olyan volt, mint egy mérgező vegyi üzem.
Thomas Cahill professzor, a Kaliforniai Egyetem munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy a legnagyobb problémát az épület romjai alá temetett számítógépek okozták, ugyanis az égő számítástechnikai alkatrészekből mérgező fémek gázai és savak kerültek a levegőbe.

Cahill kutatócsoportja 2001. október másodika és harmincadika között több mint nyolcezerszer vett légmintát az összedőlt épületek környékén. A kutatás eredményeiről 2002-ben már kiadtak egy jelentést, de most sokkal részletesebb magyarázatot tudtak adni arról, hogy mi ment végbe a katasztrófa után.

Városi hulladékégető

Több tonna beton, üveg, bútor, szőnyeg, szigetelőanyag, számítógép és papír halmozódott fel, amikor a tornyok összedőltek és elkezdtek égni, ráadásul a rossz oxigénellátás miatt a törmelék egészen december 19-ig égett. Ennek a forró halomnak néhány alkotóeleme szerves anyagokkal és klórtartalmú vegyületekkel kombinálódott, aztán fémben gazdag gázokként kiszabadult, írta a jelentés.

Ezek a gázok vagy elégtek, vagy olyan apró részecskékre bomlottak le, amelyek képesek behatolni az emberi tüdő mélyére. Cahill professzor négy egészségkárosító részecsketípust határozott meg: finom fémszemcsék, amelyek megváltoztatják a tüdő kémiáját; kénsav, amely közvetlenül a csillókat és a tüdősejteket támadja meg; finom üvegrészecskék, amelyek a tüdőn keresztül a véráramba és a szívbe kerülnek; forró szerves anyagok, amelyek rákot okoznak.

Megszívta a környék

A gázálarc nélkül dolgozó munkásokra és a környező épületekben dolgozó emberekre brutális hatással lehettek ezek az anyagok, mondta Cahill. Az adatokat az American Chemical Society New Yorkban megtartott országos gyűlésén hozták nyilvánosságra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!