Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Darwinnal a győzelemért

2004.06.25. 10:30
A híres természettudós evolíciós elméletét alkalmazzák brit kutatók, megfigyelve egyfajta mechanikai kiválasztódást. A számítógépes szimulációban a győztes versenyautók "utódokat" hozhatnak létre. A 68 beállítási paraméter egymástól függetlenül öröklődik, a szimulációs köridők pedig egyre javulnak.
Brit kutatók kifejlesztettek egy olyan szimulációs programot, amelyben virtuális Forma-1-es versenyautók önállóan egyre gyorsabb "utódokat" hozhatnak létre.

A számítógépes modell egyfajta genetikai algoritmuson alapul, amely utánozni próbálja a Charles Darwin természettudós által megfogalmazott evolúciós elvet.

A karosszéria elemeinek vagy a gumiabroncsok kiképzésének apró módosítása előre nem látható, mégis döntő előnyt hozhat a versenyeken, állítja Peter Bentley, a londoni University College digitális biológia szakcsoportjának vezetője.

Kombinált tulajdonságok

A szimulált környezetben a számítógép milliónyi változatban kombinálja az autók győztes tulajdonságait, az optimális megoldás után kutatva. A több tucat beállítási és méretbeli paramétert egymástól független "fenotípusként" öröklik elődeiktől a virtuális versenyautók.

Minden legjobbnak tűnő megoldás a természet adta minta alapján öröklődik. Csak a leggyorsabbak élhetik túl a versenyeket és adhatják tovább "génjeiket" a következő generációnak. Utóbbiak aztán a két "szülő" tulajdonságait kombinálják magukban, és a megmérettetésen dől el mennyire volt sikeres a próbálkozás.

Javultak az eredmények

A kutatók a rugózástól a motor és kerékparamétereken át a féknyomásig összesen 68 tulajdonságot variálnak, a virtuális versenyautók pedig szimulált versenypályákon bizonyíthatnak.

A kísérlet meglepő eredményeket hozott: a számítógépes modellben a darwini versenyautók 0,88 másodperccel tudták javítani a köridejüket. A való életben ezt az újszerű fejlesztési modellt még sehol nem alkalmazzák.