Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Donorgyár az ólban

2003.12.08. 16:48
A legújabb kutatási eredmények szerint a páviánok szervezetében sokáig működőképesek maradtak a genetikailag módosított disznókból számazó vesék. A kutatók abban reménykednek: hamarosan a tönkrement emberi szerveket is állati szervekkel pótolhatják.
A Massachusettsi Kórház kutatói úgy tervezték át a kísérletben felhasznált disznók génjeit, hogy azok emberbarát szerveket növesszenek. Az állatokban egy kulcsfontosságú cukormolekulát kellett kiiktatniuk, amely végzetes ellentámadásra sarkallja az ember és a majom immunrendszerét. David Sachs és munkatársai nyolc páviánba ültettek át veséket, és az új szervek átlagosan nyolcvanegy napig életben tartották az állatokat, míg a hagyományos disznóvesék általában harminc napig működőképesek. Sachs szerint ezzel egyedülálló rekordot állítottak fel, és később ennél jobb eredményt is elérhetnek.

A genetikailag módosított malacokból hiányzik a GGTA1 gén, amely alfa-1,3-galaktóz cukormolekulákkal látja el a sejteket. Az átültetésnél ez hatalmas problémát jelent, ugyanis a majmok és az emberek számos olyan antitesttel rendelkeznek, amelyek azonnal felismerik ezt a molekulát, és perceken belül fellépnek ellene.

Bár a kutatók eddig is "terveztek" donorállatokat, azok csak elnyomták a heves immunválaszt. Sachs csapata azonban alapból elkerülte ezt a problémát, ráadásul olyan törpedisznókat használtak, amelyeknek a szervei nagyjából akkorák, mint az emberé. A tudósok egyéb trükköket is bevetettek a siker érdekében, például gyógyszerekkel fogták vissza a majmok immunrendszerének működését, és átültették a malacok csecsemőmirigyét, amely a donorszövetekre veszélytelen antitesteket termelt.

Nem lesznek malacemberek

Az eredmények azt mutatják, hogy a genetikailag módosított szervek nem váltanak ki heves immunválaszt és elképzelhető, hogy az emberben is életben maradnának, mondta el a Nature magazinnak Kathryn Wood, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A legújabb eredmények azonban egyelőre nem teszik lehetővé a disznószervek emberi felhasználását, mert az immunrendszer többféleképpen is megtámadhatja a beültetett szerveket; Sachs kísérletében például apró vérrögök okozták néhány pávián halálát.

Emellett számos biztonsági és etikai kérdést is tisztázni kell. Egyesek a szervekben megtalálható vírusok miatt aggódnak, mások a szervgyárként működő állatok létrehozását ellenzik.