Jolán
2 °C
4 °C

Megfejtették a veszélyes behurcolt fajok titkát

2008.03.11. 11:45
A behurcolt fajok helyi ökológiai egyensúlyt veszélyeztető szaporodásának titkát fejtették meg francia kutatók. Az úgynevezett invazív - általában emberi közvetítéssel transzportált - fajok fenyegetik új élőhelyük környezeti épségét, gyakran ki is pusztítják a természetes élővilágot.

Patrice David, a Nemzeti Evolúciós és Ökológiai Központ munkatársa vezette azt a francia kutatócsoportot, amely a Martinique szigetére betelepült édesvízi maláji tornyoscsigák (Melanoides tuberculata) genetikai változatosságát, viselkedési, fiziológiai jellemzőit, és fajtörténetét vizsgálta.

A tornyoscsigák minden bizonnyal a hobbiakváriumok kellékeként - véletlenül - a hozzájuk szállított dísznövényekkel érkeztek a karibi szigetre. Ma is gyakorlatilag minden szakboltban kaphatóak. A csoport elsősorban a csigák termékenységét, fiatalkori méretét és ivarérettségét meghatározó génekre koncentrált. Tapasztalatik szerint a martinique-i populációban ezek a kulcsgének nagy szóródást mutatnak, ez pedig a faj a genetikai változóképességét - és vele a környezethez való alkalmazkodás potenciálját - jelenti.

Tornyoscsiga

David szerint ekkora fajon belüli különbségeket még egyetlen állatfajnál sem tapasztaltak. Ezzel pedig megdőlt az ökológusok korábbi teóriája, amely szerint a behurcolt vendégfajok evolúciós zsákutcát jelentenek, mivel a kevésszámú új környezetbe érkező egyed nem nyújt elegendő genetikai variánst az alkalmazkodáshoz. A kutatás fajtörténeti részéből kiderült, hogy a Martinique-on élő tornyoscsigák öt fő hullámban érkeztek a szigetre. A genetikailag eltérő ősök Ázsia különböző területeiről származnak. David hozzáfűzi, hogy a megnövekedett emberi migrációval együtt közlekedő behurcolt fajokra manapság ez a jellemző. "Nem egyszerre érkeznek az egyedek, a ismétlődő beáramlás miatt nagyobb az esély a genetikai változatosságra is" - magyarázta az ökológus a New Scientist című folyóiratban.

A megfigyelések megmutatják, hogy mekkora veszélyt jelentenek a helyi ökológiai rendszerekre a több hullámban érkező "idegenek". "[A kutatás] okot szolgáltat arra, hogy felügyeljük a fajok forgalmát, különösen olyan helyen, ahol már megjelentek bizonyos invazív fajok. Láthatjuk, hogy minden egyes újabb csoport olyan genetikai hatással jár, mintha bombát robbantottunk volna" - vonja le a következtetést Dadid Lodge, az indianai Notre Dame Egyetem kutatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?