Piroska
-2 °C
5 °C

Pusztít a veszettség Kínában

2003.11.26. 16:09
A kínaiak háziállatként felfedezték maguknak a kutyát, feltehetőleg emiatt ugrott meg az ázsiai országban a veszettségben meghaltak száma.
Az év első kilenc hónapjában Kínában a veszettséggel megfertőződött és meghalt emberek száma csaknem elérte az 1300-at. Ez 62,7 százalékos növekedést jelent 2002 hasonló időszakához képest, írta kedden a China Daily napilap.

A kínai betegségellenőrzési és -megelőzési központ a statisztikák romlását a háziállatként tartott kutyák egyre nagyobb kedveltségével magyarázza. Az emberekre is halálos veszélyt jelentő betegség ellen a kutyákat kevesen oltják be, és az oltóanyag minősége is sokszor hagy kívánnivalót maga után.

Korábban megették

A kommunista rendszer első éveiben Kínában a kutyatartás dekadensnek és megvetendő polgári szokásnak számított. A kínai éttermek mind a mai napig kínálnak kutyahúst az étlapjaikon.

A javuló életszínvonalú kínaiak azonban ismét felfedezik a négylábúakat, mint háziállatokat. A veszettségben meghaltak száma ezzel párhuzamosan, már az ötödik éve folyamatosan emelkedik.

Vizsgálják a problémát

Tavaly és tavalyelőtt a veszettség 1003 illetve 854 ember életét követelte. Ezzel szemben a világszerte pánikot keltő SARS tünetegyüttes az idén 349 kínaival végzett, emlékeztetett a Yahoo.

A kínai napilap szerint az ország egészségügyi, mezőgazdasági ás közbiztonsági minisztere szeptemberben közös bizottságot hozott létre a veszettség megelőzésére és kordában tartására.

Nem igazán gyógyítható

A veszettség agyszövetet megtámadó vírusát rendszerint fertőzött állat, például kutyák, macskák, haszonállatok, vadállatok harapásával, madarak csípésével kapja el az ember.

A betegség tünetei közé tartozik a láz, erőteljes görcsök, hallucinációk, majd a beteg kómába esik, amelyből gyakran soha többé nem ébred fel.

Bár létezik oltás a veszettség ellen, nincs ellene kúra, ha egyszer a szervezetben megvetette a lábát. A beteg egyetlen esélye, hogy a fertőzés után a lehető leggyorsabban megfelelő kezeléshez jut.