Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vaginát növesztettek őssejtből

2007.06.01. 09:42
Minden ötezredik nő vagina nélkül születik, nekik jelenthet megoldást Dr. Cinzia Marchese módszere, aki őssejtből pótolja a hiányzó szervet.

Egy olasz orvos - a világon elsőként - vaginát növesztett saját sejtjeikből két nőnek, akik egy ritka deformációs betegségben szenvedtek, így a két hölgy alighanem normális életet élhet.

Sikeres beavatkozás

Az új módszer sikere jó hír a különféle vagina-rendelenességekkel küzdő nők számára. Dr. Cinzia Marchese, a római Policlinico Umberto munkatársa elmondta: az első hölgynek, aki egy évvel ezelőtt 27 évesen elsőként ment keresztül a különleges operáción, már teljesen egészséges vaginája van, sőt férjhez is ment.

A második ilyen vaginanövesztő operációra kedden került sor, egy 17 éves lányon hajtotta végre Marchese, és egyelőre minden jel arra vall, hogy rendben megindult a vaginanövekedés.

A két nő az úgynevezett Mayer-Von Rokitansky-Küster-Hauser-tünetegyüttesben (MRKHS) szenvedett, ami azt jelenti, hogy vagina nélkül születtek. Ez a betegség átlagosan négy-ötezer nő közül egynél fordul elő.

Eddig is voltak módszerek a vagina rekonstrukciójára, de ezek túl kockázatosak, hosszadalmasak és fájdalmasak.

A 47 Marchese doktor a Harvard Egyetemen tanult az őssejtekkel történő rekonstrukció úttörőjétől, Howard Greentől, aztán Olaszországba visszatérve, bátran kiterjesztette a módszert a vaginaszövetre.