Valér
-2 °C
0 °C

A Viagra csökkentheti az agyvérzések utóhatásait

2002.02.19. 09:10
A kék tabletta nem csak az erekciós problémák esetén hatásos, hanem az agyvérzést szenvedett betegek kezelésének is hatékony gyógyszere lehetne. Erről számoltak be egy amerikai kongresszuson a detroiti Henry Ford klinika orvosai.
A Michael Chopp vezette kutatócsoport mesterséges agyvérzést szenvedett patkányokon tesztelte a kék tablettát. A Viagrával kezelt állatok sokkal jobban felépültek. Mozgásuk rendezettebbnek tűnt, az érzékszerveik működése kevesebb hiányosságot mutatott, és több új agysejtjük képződött, mint a kontroll csoport egyedeinek.

A San Antonióban megrendezett orvosi kongresszuson Michael Chopp előadásában kifejtette, hogy a szerrel végzett kísérletek új és igen hatékony agyvérzéses utókezelési eljárásokhoz vezethetnek.

Állatkísérletek után humán tesztek

A kutatók további kísérletekben alaposabban megvizsgálják patkányokon a kék tabletta hatását, és ezután következhetnek a humán tesztek.

Eközben egy másik tanulmány azt látszik bebizonyítani, hogy a kék tabletta az enyhe szívpanaszokkal rendelkező férfiaknak sem árt. Ennek feltétele azonban, hogy vele párhuzamosan semmilyen nitráttartalmú gyógyszert ne vegyenek be - írta a Journal of the American Medical Association.

Szívbetegek is szedhetik?

A rochesteri Mayo klinika kutatói 105 szívkoszorúeres betegnek adtak kék tablettát, majd egy órával később terheléses EKG vizsgálatot végeztek rajtuk. Ezen kívül míg a betegek a szobakerékpárt hajtották, ultrahanggal vizsgálták a szívükben a vérkeringést.

Az eredményeket egy olyan csoportéval vetették össze, akik nem kaptak a vizsgálat előtt a kék tablettából. A kutatók következtetése szerint a szer nem akadályozza a szív vérellátását.

A kis mértékben megtámadott szívkoszorúeres betegek számára a vizsgálat igazolta, hogy a gyógyszer nem növeli az infarktus veszélyét - írta összefoglalásként Patricia Pellikka, a kutatócsoport vezetője.

Korábbi tanulmányok eredményeként azt mutatták ki, hogy a kék tablettát nitráttartalmú gyógyszerekkel együtt tilos szedni, mert ez a kombináció zavarja a szív vérellátását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!