Auguszta
-7 °C
0 °C

Vikunyacsikó született Szegeden

2002.07.23. 12:05
Magyarországon először született vikunya, a kecses, megjelenésében leginkább az őzre emlékeztető dél-amerikai teveféle hétfőn látta meg a napvilágot a Szegedi Vadasparkban. A csikó a születését követően rövid idő múlva talpra állt, és mindenhová követi anyját, aki féltő gonddal vigyázza.
A Szegedi Vadasparkba 1999-ben az Európai Fajmegmentő Program keretében érkezett egy fiatal hím és két nőstény vikunya a berlini, valamint a frankfurti állatkertből. Az akkor alig egyéves hím tavaly érte el az ivarérett kort.

A vadaspark vezetőinek nagy örömére mindkét nőstény anyai örömök elé nézett az idén, ám egyiküknél két héttel ezelőtt szülési problémák adódtak, ezért császármetszést kellett végrehajtani. Az anya már jól van, de a kicsinyét nem sikerült megmenteni.

Víz nélkül is bírja az Andokban

A vikunya egyébként állatkertekben meglehetősen ritka, Magyarországon is csak a Szegedi Vadasparkban él. Az állat eredeti hazája az Andok hegység, amelynek 4-5 ezer méter magas meredek lejtőin boszorkányos ügyességgel közlekedik, s akár 7 ezer méter magasan is kalandozik. Víz nélkül akár napokig is kibírja, ebből a szempontból emlékeztet az óvilági tevékre. Ugyanakkor jóval kisebb náluk, mindössze 50 kilogramm súlyú és nincs púpja sem.

A világ legfinomabb gyapja

A vikunya arról nevezetes, hogy gyapjából szövik a világ legfinomabb kelméjét, amely még a kasmírnál is értékesebb. A spanyol hódítás előtt kizárólag az inka uralkodók hordhattak vikunya gyapjúból készült ruhát. Ha a közönséges indián ilyen ruhát öltött magára, halállal lakolt érte. A gyapjú megszerzéséhez az inkák nem ölték meg az állatokat, hanem szűk völgybe terelték, majd a nyírás után elengedték őket. Az Európából érkezett vadászok azonban halomra lőtték az állatokat, ami majdnem a faj teljes kipusztulásához vezetett, a vikunya csak a szigorúan védett rezervátumokban talált menedéket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!