Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Földönkívüliek a villámok

2005.05.09. 16:30
Több mint 250 éven át talánynak számított a villámok pontos keletkezési oka. Amerikai kutatók úgy vélik, megtalálták a választ, mégpedig a világűrből érkező sugárzásban.
Floridai kutatók perdöntő időjárási megfigyelések előkészületeit végzik. Azt az elméletet kívánják ellenőrizni, miszerint a Napból és más csillagokból érkező kozikus sugárzás lényeges szerepet játszik a villámok keletkezésében, írja a New Scientist.

Legendás 1752-es kísérletében Benjamin Franklin sárkányt eregetett a viharban, és igazolni tudta, hogy elektromos töltés keletkezik. Azóta a veszélyes kísérlet megismétlésében több tucatnyian belehaltak, a kutatók pedig próbálják megfejteni, hogyan keletkeznek a villámok.

Annyi bizonyos, hogy vihar idején a jégrészecskék egymáshoz ütközése negatív elektromos töltést hoz létre a felhők alsó részében, amely drámai kisülést okozhat a pozitív töltésű földfelszín és a felhő között.

Nincs nyoma igazán

Ennek ellenére kutatóknak a felhőkben soha nem sikerült rábukkanniuk olyan erős elektromos mezőre, amely a villámlásért felelős lehetne. A mezők legjobb esetben is a szükségesnél tízszer gyengébbek voltak.

Az új elmélet szerint a Föld felszínét szakadatlanul bombázó kozmikus részecskék lehetnek felelősek a felhőkben lejátszódó "runaway breakdown" (elszabaduló összeomlás) néven emlegetett jelenségért.

A kutatók szerint fénysebességet megközelítő sebességű elektronok dominóhatást váltanak ki, és így számos további, nagy energiájú elektront termelnek. Ezek együtesen már képesek villámlást okozni.

Árulkodó sugárzás

Az elmélet ellenőrzésére floridai kutatók 32 teleszkópot állítanak fel, amelyekkel a villámlást megelőző titokzatos runaway breakdown előtt felvillani sejtett röntgensugarakat és gammasugarakat lehetne megfigyelni.

Joe Dwyer, a Florida Institute of Technology (FIT) villámlás szakértője szerint rejtélyes, hogyan keletkeznek a vihar belsejében a villámok. Az ott mért elektromos mezők szerinte sem elegendőek a hagyományos kisülés keltéséhez.

Akár káros is lehet

A professzor ígéretesnek tartja a runaway breakdown kisülés elvét, amelyben a lomha elektronok helyét fénysebességet megközelítő elektronok veszik át. A most épített röntgenteleszkópok egy négyzetkilométeres területet képesek ellenőrizni.

A kutatók azt remélik, hogy a villámlásokat megelőzően gammasugárzást rögzíthetnek. A villámcsapásokat kísérő röngen- és gammasugárzás 2 illetve 100-szor erősebb, mint a kórházi röntgengépekben. Joe Dwyer szerint ezek akár veszélyesek is lehetnek, a jelek szerint viszont a hatósugaruk néhány száz méterre korlátozódik.