Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Leszállás nélkül a Föld körül

2006.02.11. 19:35
Steve Fossett a repüléstörténet leghosszabb megszakítás nélküli repülését teljesítette szombaton. A dúsgazdag kalandor nagyjából 80 óra alatt repülte körül a Földet.

A 61 esztendős Fossett a tervezett kenti leszállás helyett a Bournemouth nemzetközi repülőtéren kényszerült landolni, miután könnyű kísérleti gépe, a Virgin Atlantic Global Flyer generátora meghibásodott.

A földi irányítás szerint az Írországi Shannon felett repülve döntötte meg a gépes repülés 1986-ban felállított 40 213 kilométeres világcsúcsát.

Virgin Atlantic Global Flyer
A Virgin Atlantic Global Flyer,
Fossett és a Richard Branson

A milliomosnak ez annak ellenére sikerült, hogy szivárgás miatt 341 kilogramm üzemanyagot veszített, amikor szerdán felszállt a floridai Kennedy Űközpontból.

A Csendes Óceán felett tapasztalt gyenge szél, illetve az India felett észlelt komoly turbulenciák - amelyek miatt útközben Fossett az ejtőernyőt is magára vette - folyamatosan veszélyeztették a rekordkísérletet.

Fossett csapata a nehézségek nyomán megváltoztatták a tervezett útvonalat és az út utolsó részét délebbre helyezték, hogy így használják ki a kedvezőbb szelet.

Fossett szombat délelőtt, a Csendes Óceán felett döntött úgy, hogy befejezi a repülőutat.

A korábbi rekordot Dick Rutan és Jeana Yaeger állította be 1986-ban, Voyager nevű könnyű repülőjükkel. Fossett ugyancsak megdöntötte Brian Jones és Bertrand Piccard 1999-ben léghajóval beállított 40 815 kilométeres rekordját.