Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Agytumort pusztít a nátha vírusa

2003.05.07. 16:16
Amerikai kutatók képesek voltak úgy módosítani egy vírust, hogy az célzottan megsemmisíti az agy daganatos sejtjeit. A vírust már sikeresen tesztelték egereken, számolt be a National Cancer Institute (NCI) lapjában a Texas egyetem rákkutató intézete.
Az MD Anderson rákkutató központ kutatóinak megítélése szerint a vírus hatékony gyógymódot jelent az agytumor legagresszívabb, másképpen nem gyógyítható változata, a rosszindulatú glióma ellen. A amerikai nemzeti rákkutató intézet annyira ígéretesnek tartja az eljárást, hogy már 2004 végén megkezdődhetnek az embereken végzett klinikai tesztek.

A kutatók Frederick Lang agysebész vezetésével emberi agytumor szöveteit ültették be egerek agyába. Ezeket a tumorokat később a Delta-24-RGD vírussal, a náthát okozó adenovírus genetikailag módosított változatával kezelték.

Elhullott a kontrollcsoport

A kezelésből kimaradt kontrollcsoport példányai átlagosan 19 napon belül elhullottak. Viszont a kezelést kapó rágcsálók kereken 60 százaléka túlélte a következő négy hónapot. A tumoros területek helyén üreges tér illetve hegszövet képződött, írták beszámolójukban a kutatók.

A hegszövet arra enged következtetni, hogy a vírus és a tumor harca következtében a tumort körülvevő egészséges sejtréteg is elhal. Ez viszont nem meglepő, a feladat pusztán annyi, hogy stratégiát dolgozzanak ki az egészséges szövet megvédésére.

Fehérje a kulcs

A kutatók úgy módosították a vírust, hogy csakis a rákos sejtek belsejében kezdje el magát megtöbbszörözni. A reprodukciós ciklus elfojtásának kulcsa a retinoblasztóma-fehérjében rejlik, amely az egészséges sejtekben elejét veszi a vírus szaporodásának.

Ez a fehérje azonban sok rákos sejttípusban, így a legtöbb rosszindulatú gliómánál sem működik, vagyis ezeken belül a vírus korlátlanul terjedhet.

Azt viszont még nem sikerült tisztázni, hogy a vírus embereknél is működőképes lesz-e. A nagy kérdés az, hogy az emberi immunrendszer nem támadja-e meg a módosított vírust, mielőtt az elterjedhetne az agytumor belsejében.

Agyba injekcióznák

Az elképzelések szerint a vírust a koponyacsonton át közvetlenül a daganatba lehetne fecskendezni, és ez késleltethetné az immunválaszt. Az eddigi kutatási eredmények azonban arra is utalnak, hogy bizonyos idő eltelik az immunreakció beindulása és a vírus blokkolása között.

Az eredményeket az amerikai nemzeti rákkutató intézet ígéretesnek tartja, és egymillió dollárt ajánlott fel, hogy a klinikai tesztekhez elegendő mennyiséget lehessen előállítani a módosított vírusból.