Iván
9 °C
22 °C

Pályaelhagyó műhold miatt állt a Visa hálózata

2000.11.03. 18:46
Az Eutelsat W3-as műholdja csütörtökön kissé letért pályájáról, aminek következtében leállt a Visa International közép-kelet-európai hálózata, és a műholdat használó más kommunikációs szolgáltatások is. Noha a műholdat dél körül visszahelyezték eredeti pozíciójába, a Visa rendszere csak péntek délutánra vált ismét üzemképessé.
Az Eutelsat szerint a W3-as műhold csütörtökön este tért le kis mértékben pályájáról, s ez üzemzavart okozott. Siegmar Pfennig, a Hunsat Magyar Űrtávközlési Koordinációs Egyesület illetékese szerint a műholdat várhatóan pénteken délelőtt 11 óráig állítják vissza eredeti pozíciójába. Az MTI szerint Pfennig üzleti titokra való hivatkozással nem közölte, hogy milyen magyarországi előfizetőket érint a műhold meghibásodása.

Nem működött a Visa hálózata

Az Eutelsat W3-as műholdja
A műhold sérülése miatt a Visa közép-kelet-európai szolgáltatásának egy része nem működött, ezért Magyarországon is akadozott a Visa-kártyával történő fizetés csütörtök délután és péntek 11 óra között. A Visa magyarországi PR-ügynöksége szerint a szolgáltatás pénteken 11 órára helyreállt. A CIB Bank ügyfeleit ugyanakkor egy délután háromnegyed háromkor küldött SMS-ben arról tájékoztatta, hogy ,,a VISA International a műholdhibát kijavította. A VISA hálózat 3-4 órán belül ismét Európa-szerte üzemképessé válik."

Csak saját banknál működtek a Visa-kártyák

Az OTP Bank által kibocsátott VISA-kártyákkal kezdeményezett tranzakciókban nem volt fennakadás saját elfogadóhelyeiken ATM-jeiknél. A CIB Bank ügyfelei számára a leállás komoly problémát okozott, hiszen csak a saját hálózatában tudta kiszolgálni őket a bank. A CIB Bank telefonos ügyfélszolgálata szerint a hálózat délután négyre vált ismét üzemképessé.

Leállt az MTI kapcsolata is

Az üzemzavar érintette az MTI adását is, ezért a távirati iroda átmenetileg e-mailen juttatta el a híranyagot azoknak az előfizetőknek, akik műholdas összeköttetésben állnak a hírügynökséggel.

A Reuters nem tapasztalt problémát

A Reuters hírügynökségnek Magyarországon is vannak olyan előfizetői, akik műholdas kapcsolaton át kapják az ügynökség híreit. Berencsy Norbert, a Reuters műszaki osztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy nem tapasztaltak szolgáltatáskiesést, és előfizetőik közül sem jelzett senki ilyesmit.

A kiesés nem érintette az Antenna Hungáriát

Eutelsat W3
A W3-as műhold távközlési, profi televíziós és digitális televíziós szolgáltatásokat nyújt. Rajta kereszül zajlik az Európai Távközlési Szövetség Eurovision és Euroradio hálózatainak forgalma, a Reuters, AFP és DPA hírügynökségek információszolgáltatása, a lengyel és török állami televíziók sugárzása, a General Motors és a Volkswagen céges kommunikációja. A műholdat a francia Alcatel Space Industries által vezetett konzorcium építette, melynek tagja a német DASA, az olasz Alenia Aerospazio és az amerikai Space Systems/Loral.
Az Eutelsat szolgáltatásait az Antenna Hungária is igénybe veszi. Mint azt Bielek Péter, a cég kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta, a műhold üzemzavara nem okozott náluk problémát. Az Antenna Hungária ugyanis az Eutelsat Hot Bird 3 és Hot Bird 4 műholdjait használja analóg műsorszórásra, Hot Bird 4-et és az Amost pedig digitális műsorszórásra, így a W3 üzemzavara nem érintette a céget. Az igazgató elmondta, hogy üzemzavar esetén a műhold forgalmát átirányíthatják egy másik Eutelsat műholdra, így a felhasználók nem érzékelik az adáskiesést.