Viola
-5 °C
-2 °C

NASA-FBI szövetség: űrkutatók bűnözők nyomában

2000.11.27. 16:14
David Hathaway és Paul Meyer a NASA kutatói, napfoltokat figyelnek meg, távoli galaxisokat derítenek fel, békés tudós emberek. Ezért érte őket váratlanul, amikor az FBI ügynökei megjelentek az irodájukban, és segítségüket kérték. Ezentúl a legrosszabb minőségű bankautomatákban elhelyezett kamera képe is árulkodó lehet, hiszen kis munkával és sok idővel fényképszerűvé tehető - állítják a NASA-nál.
Dr. David Hathaway és Paul Meyer
a technológia feltalálói
A kutatók arról váltak nevezetessé, hogy egy egyszerű mégis hatásos módját találták meg annak, hogy kiszűrjék a képekből a háttérzajt, így akár a legrosszabb videóból is csodás mozifelvételt varázsolnak. A VISAR (Video Image Stabilization and Registration) szoftver segítségével a két tudós a Hubble-űrteleszkóp képeit élesítette, kiszűrve a hasznos információt. Az FBI azonban lecsapott a programban rejlő lehetőségekre.

A technológia lényege, hogy a zajos, életlen képekből egyetlen képet állít elő. A VISAR soha nem ad hozzá plusz adatot. A felmerülő hiányokat egyszerűen kitölti a környezetből, ami nem feltétlenül jó, de mégis többet mutat, mint ha teljesen új adattal töltenék fel a lyukakat. Például ha egy vörösinges egyén áll a képen, háttérben a füvészkerttel, és az ingen egy folt található, ami nem pörkölt, hanem a kamera hibája, akkor a program a környéken található vörös színből tölti fel a keletkezett hibát. Ez a módszer természetesen nem feltétlenül vezet mindig eredményre, de mozgóképek esetén a frameket később összehasonlítva és egymásra másolva könnyebben felfedezhetőek a hibák.

A fejlesztők egy egyszerű hasonlattal magyarázzák a programot. Legyen adva háromféle alakzat, négyzet, háromszög és kör. Ezeket az alakzatokat össze kell illeszteni úgy, hogy a lehető legjobban illeszkedjenek egymáshoz, ehhez el lehet forgatni őket, illetve meg lehet változtatni a méretüket. Ezt teszi a program is a képekkel egymásra másolva őket és addig módosítva, amíg sikerül egy elfogadható képet kapni. A kidolgozott képet aztán tovább és tovább használják fel, hogy végül az egész felvétel teljesen tiszta legyen. Igaz a folyamat rendkívül időigényes, hiszen egy másodperc alatt akár harminc képkockát is meg kell vizsgálnia és élesítenie.

VISAR előtt VISAR után

Az eredmény azonban meglepően jó, habár nem sikerül minden esetben kiszűrni a zavaró tényezőket. Mégis akár egy banki videokamera képét is mozifilmmé lehet változtatni, csak idő kérdése. Ezért a nagy érdeklődés a különböző rendfenntartó szervek és a hadseregek részéről, habár az alkotók eredetileg csak tudományos felhasználásra szánták.

A NASA ezzel szemben szeretné, ha a VISAR-t közkinccsé tennék. Amíg a fejlesztők várják, hogy megkapják a szabadalmat, illetve a vele járó szerzői jogokat, apróbb átalakításokat végeznek a programon, mivel az saját szájízük szerint készült, így nem túlságosan felhasználóbarát, más valószínűleg nem igazodna ki rajta.

Az FBI már elég régóta nyúzza a fejlesztőpárost különböző ügyes-bajos ügyeivel. Először az atlantai olimpia idején kérték fel a hatóságok őket, amikor a robbantásos merénylet elkövetőjét keresték. A rendőrség azóta közel két tucat esetben kérte a két férfi segítségét, ők legalábbis ennyire emlékeznek, vagy ennyit mondhatnak el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!