Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hatalmas vízesést találtak az őserdőben

2006.03.24. 11:18
Az Amazonas vidékét járó német kalandor a Gocta-vízesés magasságát 771 méteresre becsüli. Ezzel egyes vélemények szerint a harmadik, mások szerint a tizennegyedik legmagasabb ilyen képződmény lehet a Földön.

Egy német kalandor arról számolt be, hogy az Amazonas őserdeinek mélyén, perui területen a világ egyik legmagasabb vízesésére bukkant. Stefan Ziemendorff felfedezéséről azt követően számoltak be a híroldalak, hogy egy perui forgatócsoportot vezetett a helyszínre.

A vízesést az utazó még 2002-ben fedezte fel a perui fővárostól, Limától mintegy 650 kilométerre északra. A vízesés az őserdő mélyén, nehezen megközelítő vidéken rejtőzik, ötórai járásra Chachapoyas városától. Megtalálását nem segítette, hogy a helyiek az ott kísértő szellemekről szóló legenda miatt messziről kerülik.

Vannak sokkal magasabbak

A víz a Gocta-vízesésben 771 méteres magasságból zúdulhat alá, plusz minusz 13,5 méter, jelentette ki a felfedező a Channel 7 tévéadó riporterének, írta az APA hírügynökség.

A világ legmagasabb ismert vízesései a 972 méteres Salto del Angel Venezuelában, a 948 méteres Tugela-zuhatag Dél-Afrikában. A hírről beszámoló oldalak a National Geographic Society adataira hivatkozva azt írják, hogy a Gocta-vízesés a harmadik legmagasabb a Földön.

A világ legmagasabb vízeséseit katalogizáló World's Tallest Waterfalls weboldal szerint a sorban a Gocta csak a tizennegyedik. A harmadik legmagasabb szerintük a 914 méteres Tres Hermanas Peruban.