16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Villámgyors izmok az énekesmadarakban

2008.07.24. 07:29
A seregélyek és a zebrapintyek háromezred másodpercenként képesek összehúzni hangizmaikat.

Egyes énekesmadarak az emberi szempillantásnál százszor gyorsabban képesek összehúzódásra késztetni hangképzésükben közreműködő izmaikat - állapították meg amerikai kutatók.

A Utahi Egyetem biológusai szerint a seregélyek és a zebrapintyek az eddig leírt leggyorsabb izmokkal hozzák létre dalukat.

Coen Elemans és munkatársai a hangképzésben segítő izmok aktivitását mérte szabadon éneklő madarakban, valamint laboratóriumban preparált izmokban.

Megállapították, hogy ez a két madárfaj hangizmait háromezred-négyezred másodpercenként húzza össze és lazítja el. "Ezekkel a különleges izmokkal a madarak pontosabban irányíthatják hangjukat, és daluk frekvenciáját, erejét gyorsabban változtathatják, mint azt korábban fizikailag egyáltalán lehetségesnek gondoltuk" - mondta Elemans.

Bár a kutatók csak két madárfajt vizsgáltak, feltételezik, hogy a többi énekesmadár is rendelkezik ezekkel a villámgyors izmokkal, melyeket korábban csörgőkígyókban és egyes halfajokban találtak meg.

Az utahi kutatók a Public Library of Science (PLoS ONE) nyílt internetes tudományos portálon tették közzé eredményüket.  • Hírek
  • Hírek