Edina
-12 °C
-3 °C

A vörösbor meghosszabbítja az életet

2003.08.25. 12:38
Amerikai kutatók kimutatták, hogy egy vegyület, mely a vörösborban is megtalálható, meghosszabbítja az élesztőgombák életét, azt azonban egyelőre nem tudják, hogy a resveratrol nevű vegyület emberekre is hasonlóan hat-e. A kutatók egyelőre még csak tervezik az emlősállatokon végzett kísérleteket, ám amennyiben azok is igazolják az anyag jótékony hatását, elképzelhető, hogy egy napon embereknél is sikerrel alkalmazzák majd az öregedéssel járó betegségek megjelenésének elodázására.
"Hetven évvel ezelőtt felfedezték, hogy a kalóriaszegény étrenden élő patkányok hosszabb ideig élnek. Az utóbbi hetven évet azzal töltötték a kutatók, hogy megtaláljuk a dolog magyarázatát. Most kiderítettük, hogy a hosszú élethez vezető mechanizmusokat ez a kis molekula irányítja" - mondta a New Scientistnek David Sinclair, a Harvard Medical School kutatója.

A kutatók szerint az emberek élettartama akár 30 százalékkal is meghosszabbítható, amennyiben az emberi szervezetre olyan hatással lesz az új vegyület, mint az alacsony kalóriatartalmú diéta a patkányok és az egerek szervezetére, vélik a kutatók. Ha valaki ötvenévesen kezdené az új hatóanyagot szedni, akár tíz évvel is meghosszabbíthatja életét, nyilatkozta Leonard Guarente, a Massachusetts Institute of Technology kutatója a New York Timesnak.

Szívbetegség ellen is véd

A különleges anyag a resveratrol névre keresztelt polifenol, amely a szőlőben is megtalálható. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy ezek az anyagok az emberekben védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen, de az élesztőgombákban megfigyelt élethosszabbító hatásukat az emlősökben még nem tudták kimutatni.

"Az élesztőtől még hosszú út vezet az emberekig, de az irányt már kijelölték" - mondta David Finkelstein, az Egyesült Államok öregedéssel foglalkozó intézetének munkatársa.

Antioxidáns vagy génaktiváló?

Az élesztőgombákban a kalóriabevitel korlátozása aktiválja a SIR2 enzimet, amelyről a kutatók úgy sejtik, hogy az a DNS stabilizálásával meghosszabbítja az életet. Sinclair és kollégái találtak egy olyan polifenol csoportot, amely aktiválja ezt a gént az élesztőben és megnöveli annak élettartamát. Ezek közül a leghatékonyabbnak a resveratrol bizonyult, amely átlagosan hetven százalékkal növelte az élesztők túlélési idejét.

Néhány kutató szerint a resveratrol antioxidánsként működik, és eltünteti a sejteket károsító szabadgyököket, Sinclair azonban kiderítette, hogy az összetevőnek nincsen kimondottan erős antioxidáns hatása. Szerinte az élettartamot meghosszabbító hatást sokkal inkább a SIR2 aktiválása okozza.

Hosszú kísérletek

A még nem publikált első eredmények szerint a resveratrol a férgek és a legyek élettartamát is megnöveli, írta a New Scientist. A főemlősökön végzett kísérletek már folyamatban vannak, de a kísérleti eredményekre még évekig kell várni. Sinclair szerint addig is jól teszi, aki naponta elfogyaszt egy pohár bort. A kutató szerint azonban a resveratrol az üveg bontása után a levegővel érintkezve egy napon belül lebomlik, így másnap már nem érvényesül jótékony hatása.