Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Tovább fúrnak az antarktiszi tó felé

2006.01.11. 10:05
Orosz tudósok tovább folytatják a fúrást a Déli-sarkvidék, az Antarktisz jegében, hogy elérjenek egy 4000 méteres mélységben lévő földalatti tavat - adta hírül az Orosz Tudományos Akadémia.

Szovjet tudósok 1957-ben fedezték fel azt a később Vosztok névre keresztelt föld alatti tavat, amelyben a huszadik század legjelentősebb leleteit sejtették.

A kétszáz kilométer hosszú, ötven kilométer széles és 500 méter mély Vosztok-tóban folyékony állapotában található édesvízet 3700 méter vastag jégburok szigetelte el a külvilágtól.

tó a jég alatt
A Nasa műholdfelvétele a tóról

A tudósok úgy számolnak, hogy január huszadikáig ötven méter vastagságú jégréteget fúrnak át, így nagyjából ugyanennyi marad a víz felszínéig. A vízfelszín közeléből vett jégminták 420 000 évesek, ami arra enged következtetni, hogy a tó 500 ezertől másfél millió évvel ezelőttig alakult ki.

A fúrásokat azért állították le 1999-ben, mert a kutatók attól féltek, hogy megfertőzik a bolygó legősibb vizét. Az új technikák már sokkal biztonságosabbak, a világ tudományos közössége is hozzájárult a kutatások folytatásához.

A tudósok azt remélik, hogy a Vosztok vizében mindeddig ismeretlen életformákra lelnek majd, vagy olyan fosszíliákat találnak, amelyek az élet kialakulásának új nyomait mutathatják meg.