Eleonóra
-1 °C
2 °C

Váljon láthatatlanná!

2005.03.01. 14:52
Andrea Alù és Nader Engheta szerint a plazmoid segítségével elkerülhető a fény visszaverődése, és elnyelődése. Ennek eredménye pedig a láthatatlanság, bár a kutatók szerint csak mikroszkopikus tárgyakat rejthetünk el.
A Pennsylvaniai Egyetem két kiválósága szerint a láthatatlanság kivitelezhető. Andrea Alù és Nader Engheta úgy gondolja, hogy egy plazmoidpajzs segítségével megoldható az évezredes vágyálom. Igaz, csak olyan tárgyak esetében, melyeket amúgy sem láthatunk.

Működhet

#alt#
Nader Engheta
A két tudós ötlete jelenleg még csak egy érdekes elképzelés, de nem mond ellent a fizika ma ismert törvényeinek. John Pendry, a londoni Imperial College fizikusának máris meglódult a fantáziája, érdekes koncepciónak nevezte a plazmoid megoldást, megemlítve, hogy nagy hasznát lehetne venni például az álcázásban.

A probléma persze nem új, de nem csak a mesekönyvek írói, hanem komoly kutatók is foglalkoztak a láthatatlanság témájával. Az eddigi elképzelések azonban a kaméleon-elvet követték; olyan felületet próbáltak alkotni, mely felvette a háttér színét, így belesimult környezetébe. Az Észak-Karolinai Ray Alden például fénydetektorokkal feltérképezte a „hátul” látható felületet, majd azt így kapott képet maga elé vetítette. A Tokiói Egyetem is hasonlóban sántikált. A kutatók létrehoztak egy olyan anyagot, mely fényvisszaverő gyöngyökből állt. Ezek aztán szorgalmasan kivetítették a háttér színét.

De a láthatatlan pajzs, melyet Alú és Engheta tervezett, ennél sokkal ambiciózusabb. Találmányuk ugyanis egy sajátos struktúra, mely láthatatlanná teszi a tárgyat, bármely oldalról is vizsgáljuk azt. A kulcs: redukálni a fény szóródását.

Nem csodaszer

Hogy ezt megértsük, nem árt tisztázni a látás fogalmát: azért látunk a tárgyakat, mert a fény visszaverődik róluk. Ha tehát a fény szóródása meggátolható lenne, ráadásul a tárgy sem nyelné el a fényt, akkor az bizony láthatatlanná válna. Alú és Engheta plazmoid felülete pont ezt teszi: elfojtja a fény szóródását, mégpedig úgy, hogy a fény hullámhosszán rezonál. Ennek következtében Alú és Engheta szerint az eltakart tárgyat észre sem lehet venni.

Persze csodára azért nem lehet számítani. A plazmoid rezgésszámát minden egyes felülethez külön be kell lőni, ráadásul még ezt a tárgyat sem tenné láthatatlanná minden esetben: csak az előre meghatározott fényviszonyok mellett. A technológiával például elméletileg minden további nélkül láthatatlanná tehetnénk tárgyakat vörös fényben, de a nappali, változatos fényviszonyok mellett például már kivitelezhetetlennek tűnne a dolog.

A nehézségeknek köszönhetően látható fényben csak mikroszkopikus méretű tárgyak lennének eltűntethetők. Ha azonban nem látható, hanem mikrohullámú fénytartományban gondolkozunk, nagyobb tárgyak is elrejthetők. Ennek leginkább akkor lehet majd haszna, ha űrhajónkat a mikrohullámú elven működő szenzorok vagy teleszkópok fürkésző szemei elől szeretnénk eldugni.