Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Vulkánkitörés miatt ,,sötét" középkor?

2001.01.10. 17:48
Az 535. februári indonéz kitörést követően a vulkáni hamu és por hónapokig vagy évekig is megmaradhatott a levegőben, és szétterülhetett az egész glóbuszon. A Los Alamos laboratórium kutatója a klímakatasztrófa bizonyítékát látja abban, hogy a történelmi források is megemlékeznek a 'menydörgésről' és a hirtelen hidegre fordult időjárásról.
A 'sötétnek' titulált középkor kezdete a hatodik században nem csak a szó átvitt értelmében lehetett borús. Ken Wohletz, az amerikai Los Alamos laboratórium vulkanológusa lehetségesnek tartja, hogy egy Indonéziában bekövetkezett vulkánkitörés a Föld atmoszférájában 150 méter vastag felhőréteget képzett. Egy ilyen esemény megmagyarázhatná a sötét történelmi időszak kezdetén történt klimatikus, mezőgazdasági, politikai és társadalmi változásokat. Fák kérgéből és gleccserek jegéből vett fúrásminták elemzése, illetve az indonéz térségben egy hatalmas tenger alatti kráterre utaló jelek ezt a teóriát támasztják alá.

Szárazabb és hidegebb klíma

A Krakatua 1883-as kitörését az egész világon hallani lehetett
A hatodik évszázad az emberiség történelmének különösen hektikus időszaka volt. A római birodalom a szétesés útjára lépett, Közép-Ázsiából nomád törzsek törtek be Európába. Perzsia, Indonézia és Dél-Amerika magasan fejlett kultúrái összeomlottak. A társadalmi változásokat okozó aratás nélküli időszakok és pestisjárványok Wohletz véleménye szerint mind a klímakatasztrófa következményi lehettek.

Történelmi és régészeti forrásokból kiderül, hogy az Úr 535. esztendejének kezdetével az időjárás hidegebb és szárazabb lett. A napfény intenzitása csökkent, és néhány vidéken nem volt ritka a nyáron szállingózó hó. Wohletz szerint ha ezt egy kitörés okozta, akkor az a történetírás kezdete óta a legintenzívebb lehetett. Négyszer-ötször akkora, mint a Tambora 1815-ös kitörése, amelyet eddig az évezred legnagyobb vulkánkitörésének tartottak. Egy ilyen hatalmas erupció több mint 200 köbkilométer anyagot lövellhetett ki, ennek egyharmada-fele feljuthatott egészen a sztratoszférába.

A vulkáni hamu és por hónapokig vagy évekig is megmaradhatott a levegőben, és szétterülhetett az egész glóbuszon. Még nincsenek kimondott bizonyítékok, hogy egy ilyen mega-vulkánkitörés valóban bekövetkezett-e, de Wohletz szerint alaposan meg kell vizsgálni a lehetőségét.