Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előre kiszagolható a vulkánkitörés

2002.04.11. 21:53
Két kínai tudós szerint jóelőre "kiszagolható", ha egy vulkán kitörni készül: a kráterből felszálló radioaktív gázból. A radon-, illetve a polóniumkoncentráció növekedése egy tűzhányó körzetében azt jelenti, hogy a magmakamra friss anyaggal telítődött, ami közeli kitörést valószínűsít.
Chih-Chieh Su és Chih-An Huh a Geophysical Research Letters-ben publikált megfigyelése szerint a Fülöp-szigeteki Mayon vulkán 1999-es és 2000-es kitörései alkalmával is a polónium-210 koncentráció jelentős növekedése volt megfigyelhető a vulkántól 1320 km-re északra fekvő Nankangban, már napokkal, sőt hetekkel a kitörés előtt is.

Mivel a szél ebben az időben a Fülöp-szigetek felől szállított levegőt Tajvanra, a két kutató szerint a polónium-210 nyilvánvalóan a kitörni készülő vulkán által "fölböfögött" radonból származhatott. Teóriájukat alátámasztja két másik kitörés, a Szent Ilonáé az Egyesült Államokban 1980-ban, és az El Chichoné Mexikóban 1982-ben, amikor a kitöréseket megelőző időszakban szintén a polónium-210 koncentrációjának növekedését mérték a vulkánok környékén.

Veszélyt jelez a polónium

A polónium-210 a csak néhány napos felezési idejű radon-222 bomlásterméke, amely a friss magmából lökődik ki, kis adagokban. A radon-, illetve a polóniumkoncentráció növekedése egy tűzhányó körzetében tehát azt jelenti, hogy a magmakamra friss anyaggal telítődött, ami közeli kitörést valószínűsít.

A Föld 1562 aktív vulkánja évente több tucat kitörést produkál. Az egyik leglátványosabb és legveszélyesebb természeti jelenségből ebben az évben is jónéhányat volt már alkalmunk megcsodálni-elszenvedni - az óvatlan turisták, vagy az otthonukhoz utolsó pillanatig ragaszkodó környékbeliek számára néha tragikusan végződő módon. Többek között kitört a Kilauea a Hawaii szigeteken, az Etna Szicíliában, a Nyiragongo Kongóban - több mint 100 áldozattal - de Japánból, Ecuadorból, a Fülöp-szigetekről, Új-Zélandról, Mexikóból, és Oroszországból (Kamcsatka) is vulkáni aktivitásról érkeztek jelentések.

A vulkánkitöréseket általában olyan jelenségek előzik meg, amelyeket a laikusok is minimum nyugtalanítónak tartanak: kisebb-nagyobb földmozgások, néha deformálódások is - talajemelkedések, süllyedések a vulkán közelében -, esetleg füstszivárgás és gázkiáramlások (pl. széndioxid és kéngáz).

Nem mindig tudják előre

Szakemberek ezekből a jelekből, azok intenzitását is vizsgálva általában elég nagy valószínűséggel meg tudják mondani, hogy lesz-e kitörés, s ha igen, mikor. De a kitörések néha teljesen váratlanul, csaknem minden előzmény nélkül következnek be. 1993-ban például a kolumbiai Galeras vulkán kráterében hat vulkánkutató is életét vesztette egy ilyen meglepetésszerű kitörésben; ha lettek volna egyértelmű figyelmeztető jelek, ők bizonyára észlelték volna azokat.

A kínai kutatók most azt ajánlják, hogy a vulkanológusok kitörés-előrejelzési munkájukhoz használják fel a radon-koncentráció mérését, ill. vizsgálják meg az aktív vulkánok körzetében lehullott esővizet is. A radon ugyanis a levegőben apró plutóniumrészecskékké bomlik, ezek egy része az esővízzel a kitörni készülő vulkánok környékének talajára kerül. Más vulkánkutatók viszont arra figyelmeztetnek, hogy a Mayon csak egy a Föld több mint másfélezer aktív vulkánja közül; a módszer használhatóságát sokkal több vulkán környékén végzett adatgyűjtéssel kellene megerősíteni.