Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Az idei volt az elmúlt 120 év legmelegebb tele

2007.03.16. 10:12
Amióta csak mérik az átlaghőérsékletet a Földön, nem volt ilyen enyhe a tél, jelentette a légköri változásokat monitorozó amerikai kormányzati szervezet (NOAA).

A mostani tél átlagadatait elsősorban az extrém meleg január, a régóta tapasztalható folyamatos melegedés, valamint egy mérsékelt csendes-óceáni El Nino-hatás vetítette előre. A melegedési trendet jól mutatja, hogy a rekordlista második helyezettje 2004 tele, a bronzérmes pedig 1998 december-februári időszaka. A kutatók a szárazföldi és az óceánok felszíni hőmérsékleti adatait egyaránt figyelembe vették az értékeléskor, olvasható a Reuters beszámolójában.

A statisztikák szerint 1880 óta a tíz legmelegebb tél mind 1995 után volt. A NOAA szakemberei nem kívánják egyértelműen összefüggésbe hozni a meleg teleket az üvegházhatással. Egyéb vizsgálatok ugyanakkor egyre valószínűbbé teszik, hogy a károsanyag-kibocsátás valamilyen mértékben oka lehet a jelenleg tapasztalható meleg periódusnak.

Az idei tél Európában, Ázsiában, Nyugat-Afrikában és Brazília délkeleti, valamint az USA északkeleti területein volt a szokásosnál melegebb. Ugyanakkor a szokásosnál hidegebb átlaghőmérsékletet regisztráltak Szaúd-Arábia egyes részein és az USA középső-belső területein.

Ha az északi féltekének átlagértékeit vesszük, a szárazföldi hőmérséklet az eddig mért legmagasabb volt, míg az óceán felszínének hőmérséklete a második legmelegebbnek számít. (Az óceáni toplista csúcstartója az 1997-98-as tél.)