Valér
-2 °C
0 °C

Kedves fiatalok, érettségizzetek spamből!

2007.05.10. 13:08
Tanuljatok webdizájnt, válasszátok a rendszergazda-faktot, menjetek osztálykirándulásra a Yahoora, aztán érettségizzetek mondjuk spamből! Szeptemberben nyílik Erdőkertesen az ország első webgazdasági szakközépiskolája, ami úgy ontja majd magából a webmestert, hogy öröm lesz nézni.

Kedves fiatalok, tudjátok meg, hogy Mátyás király, Ady Endre és a másodfokú egyenlet olyan webnullás, hogy az már-már ciki. Bezzeg ha beiratkoztok az Első Magyar Webgazdasági Szakközépiskolába, tanulhattok webfejlesztést, webdizájnt és weborientált vállalkozásmenedzsmentet a magyar, töri és matek mellett: idén szeptemberben Budapesttől nem messze, Erdőkertesen indul az ország első webközépiskolája.

Két, esetleg három szakközepes osztály indul a korábban jó érzékkel Neumann Jánosról elkeresztelt helyi általános iskola épületében; az alaptantárgyakat jórészt a már meglévő tanárok tanítják majd, a speciális webeseket külön a célra behívott külsős óraadók. A jelentkező diákok helyiek, illetve a fővárostól 30 kilométerre és ugyanennyi percre fekvő, hétezres falu 5-10 kilométeres vonzáskörzetéből jöttek, összesen 135-en. Közülük úgy 65-en első helyen jelölték meg a webiskolát, ahová nagyjából ugyanennyi diákot vesznek fel. Szeptemberben két osztály indul, az egyik sima négyéves, a másikba járók ráhúznak egy évnyi nyelvi előkészítőt. Aztán ha sokan lesznek, elképzelhető, hogy indul egy harmadik osztály is. Rendkívüli osztályfőnöki óra a szülőknek május végén, beiratkozás júniusban.

Interdiszciplináris webdidaktika

A szakközépiskolát a bohókás nevű "Webdidaktika Oktatás és az Információs Társadalomért Alapítvány" üzemelteti majd, pénzzel az Oracle támogatja. A cég marketingigazgatója, Klotz Tamás szerint a webes szakmákból komoly hiány van a piacon, és amit a webgazdasági iskolában tanítanak majd, az egyenesen "interdiszciplináris tudományág", amelyben szerepel egyrészt a web maga, aztán a gazdaság , és persze az informatika webes ága.


A webiskola épülete - itt edzenek majd a jövő webmesterei. Forrás: webgazdasagi.hu
Az egyetemeken végzett informatikusok egyrészt alul- másrészt túlképzettek a piac igényeihez képest, mondta Klotz, aki szerint a webiskola, amelyből később több is alakulhat az országban, az egész gazdaságra kihat, mivel a megfelelő szakképzettség komoly versenyelőnyt jelent a régióban.

"Tudatosan nem Budapesten, hanem Budapest n sugarú körzetében" kerestek helyet a webiskolának, mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke, Sziebig Andrea (civilben az IT-Business főszerkesztője). "Az ember kiszabadul a fővárosból, beleszagol a valóságba."

A webiskola létrejöttét mellszélességgel támogatta a helyi önkormányzat - főleg mert kénytelen volt. Erdőkertes polgármestere, Pásztor László szerint a település nagyon szép, viszont kicsi, tehát ipari parkokat nem lehet telepíteni, a termőföld minősége sem a legjobb, így marad a legfőbb érték, az ember. Emberből pedig, úgy néz ki, van elég: a lakosok száma az elmúlt ötven évben megduplázódott Erdőkertesen. Ha csak minden századikból webmester lesz, már megérte.

Szórakoztató perverzió

"Magyarországon iskolát alapítani olyan perverzió, amit én a szórakoztatás kategóriájába sorolok" - mondta talányosan az iskola csütörtöki bemutatkozásán a Magyar Tudományos Akadémia épületében Dr. Juhász István, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának adjunktusa, a projekt egyik résztvevője. Juhász szerint az iskola működtetése egyetlen félévre 30 millió forintba kerül majd, a diákok viszont térítésmentesen tanulnak, feltéve, hogy az állami támogatás rendben megérkezik – ez először februárban történhet meg. Ha nem érkezik meg, elképzelhető, hogy fizetni kell majd a gyerekeknek, mondta Juhász.

A webgazdasági szakközép persze a vonatkozó törvényeknek megfelelően szakmát nem ad, csak orientáló tárgyakat tanít majd, mondta Csibor Zoltán, a Webdidaktika alapítvány képviselője. Mindegy, a világ halad, és a haladás nem érhet minket készületlenül. "A web mint olyan pillanatokon belül behatol a háztartásokba. Nemsokára lesz majd olyan tévé, aminek a távirányítójával lehet majd internetezni" – fogalmazott Csibor.

Ha bejön az alapítványnak a webdidaktika, nem áll meg Erdőkertesen: országosan is terjeszkedni készül, a szintén érdeklődő Tápiószelén és talán az ország más részein is nemsokára érettségi utáni szakképzés indul, ami úgy ontja majd a rendszerinformatikusokat, a multimédia-fejlesztőket, a webfejlesztőket és a webmestereket, hogy öröm lesz nézni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!