Géza
-11 °C
-4 °C

Színteszt határozza meg a whisky korát

2001.10.29. 19:25
Az austini Texas Egyetemen dolgozó Sheryl Wiskur és Eric Anslyn kifejlesztettek egy módszert, amely a whiskyben nem csak a galluszsav koncentrációját méri, de a fahordós érlelés során képződő más szerves savak jelenlétét is elszíneződéssel jelzi.
A kóstoló szakértők ízlelőszervét a whisky korának megállapítását megbízhatóan végző színteszt válthatja fel. Amerikai kutatók kifejlesztettek egy olyan molekulát, amely annál több színanyagot szabadít fel, minél idősebb az ital.

A skót whiskymárkákon végrehajtott tesztek során az eljárás már bebizonyította létjogosultságát - számolt be az eredményekről az American Chemical Society folyóirata.

Tölgyből szabadul a molekula

A kóstoló szakértők ízlelőszervét a whisky korának megállapítását megbízhatóan végző színteszt válthatja fel
A whisky érettségének vizsgálatában az a molekula játszik főszerepet, amely a tölgyfahordókból a tárolás és érlelés során fokozatosan kerül az italba. Egészen mostanáig igen nehéz volt a gyakran nagy értéket képviselő régi whisky felismerése.

A tapasztalt kóstolók mellett bevált eljárás a galluszsav (Acidum gallicum) jelenlétének kimutatása. Ez akkor keletkezik, és szivárog át az italba, amikor a víz a hordók fájában megtalálható tannin pigmentanyaggal reakcióba lép.

Többismeretlenes egyenlet

A képződött sav mennyisége függ attól az időtől, amit a whisky a hordóban töltött, de a fa fajtája, a hordó életkora és korábbi tartalma is hatással van az eredményre.

Ezért az austini Texas Egyetemen dolgozó Sheryl Wiskur és Eric Anslyn kifejlesztettek egy módszert, amely nem csak a galluszsav koncentrációját méri, de a tanninból képződő más szerves savak jelenlétét is jelzi.

Az általuk kifejlesztett különleges molekula reakcióba lép a savakkal, és ennek mértékétől függően egy színanyagot szabadít fel, amely sárgára festi az oldatot. A szín élénkségéből aztán meghatározható az ital kora.