Piroska
3 °C
3 °C

Mitől fog Ön meghalni?

2002.11.09. 15:27
A WHO szakértői október végi jelentésükben tíz kockázati tényezőt sorolnak fel, melyek együttesen a világon előforduló összes haláleset 40 százalékáért felelősek. A statisztikusok az élet hosszát megrövidítő okok mellett újabban már az élet minőségéért felelős tényezőket is fontosnak tartják.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) október végén közzétett jelentésében tíz olyan kockázati tényezőt sorol fel, amelyek különösen veszélyeztetik az emberiség életminőségét. Ezek a világon előforduló összes haláleset 40 százalékáért felelősek, miközben az utánuk következő tíz tényező már csak az elhalálozások 10 százalékát okozza.

A kockázati tényezők: az alultápláltság, a kockázatos szexuális szokások, a magas vérnyomás, a dohányzás, az alkohol, a rossz minőségű víz, a magas koleszterinszint, a szilárd fűtőanyagok (szén, fa) füstjének rendszeres belélegzése, a vashiány és a kövérség.

Japán a legegészségesebb

A tanulmány egyik készítője, Alan Lopez egy genfi sajtóértekezleten leszögezte: ha az emberi élet, s főként a jó egészségben eltöltött évek meghosszabbítását akarjuk, immár nyilvánvaló, hogy ezekre a tényezőkre kell összpontosítani a figyelmet, a megelőzést.

A WHO szakértői ugyanis ma már megkülönböztetik a várható teljes élettartam, s a jó egészségben eltöltött élettartam kategóriáit, ez utóbbit tekintve fontosabbnak. Egyébként mindkét kategóriában Japán vezet: itt a várható teljes élettartam a nőknél átlagban 84,7 év, a férfiaknál 77,5 év, míg a jó egészségben töltött évek hossza mindkét nemnél átlagban 73,6 év.

A magas vérnyomás vezet

Ami a kockázati tényezőket illeti, a világ különböző részein más és más áll a veszélyforrások listájának élén. Az alultápláltság (ami 2000-ben 3,4 millió halálesetért volt felelős) és a veszélyes szexuális szokások (ami az AIDS terjedésének legfőbb oka, s 2000-ben 2,9 millió halálesethez vezetett) elsősorban Afrikában pusztítanak.

A dohányzás (2000-ben 4,9 millió halott), a magas vérnyomás (7,1 millió halott évente) és a magas koleszterinszint (4,4 millió halott) főként a fejlett világ, azaz Európa, Észak-Amerika és Japán lakosait veszélyezteti. Ez utóbbi régiókban ráadásul évről évre 500 ezer ember veszti életét a kövérséghez köthető betegségek miatt.

Emelni kell a cigaretta árát

A WHO szakértői az alultápláltság ellen a mikroelemek, az A-vitamin, a cink és a vas fontosságát hangsúlyozzák, és azt, hogy az anyák a lehető legtovább szoptassák gyermekeiket.

A dohányzás ellen a szakértők szerint a dohánytermékek árának növelése jelenti a megfelelő megoldást, ugyanis minden 10 százalékos áremelkedés 2-10 százalékkal csökkenti a fogyasztást.

A magas vérnyomás és a kövérség megelőzésére pedig a több mozgás, több zöldség és gyümölcs fogyasztása, és a sóbevitel mérséklése lenne leginkább alkalmas.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!