Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Elektronikus szavazás: kudarcok a premieren

2002.11.05. 13:03
Az Egyesült Államokban idén mutatták be az érintőképernyős és egyéb high-tech szavazatgyűjtő és -összesítő berendezések széles skáláját. Az országos premier több mint 200 megyét érintett. A félresikerült bemutató hasonló mérvű aggodalmat váltott ki, mint egy szeptemberi, Floridában bekövetkezett reaktorbaleset - állítja a Wired.
A választási irodák rengeteg időt fordítottak a szavazatszámlálók térningezésére és a választók oktatására, hogy miként is kell használni a digitális szavazóberendezéseket. Ám az elemzők várakozása szerint számos hiba adódhat a rendszer működésében.

Nem a gép a hibás

Az új technológia magasabb szinten áll, mint volt 5, vagy hat évvel ezelőtt - mutatott rá Rebecca Mercuri, a Bryn Mawr Főiskola elektronikus szavazási technológiákat vizsgáló professzora.

Az Election Data Services (EDS) nevű kutatóintézet elnöke hozzátette: a választások elektronikus lebonyolítása és a szavazatösszesítés csak annyira megbízható, mint amennyire a felhasznált berendezések azok.

Csakis a gépeket nem lehet hibáztatni. Elsősorban a szavazatszámlóknak tartott nem megfelelő képzés, valamint a szegényes tervezés okozták a gondokat Floridában és Marylandban, szeptember 10-én.

Még ezer embert béreltek

Például a Maryland állambeli Montgomery megyében a választási szakemberek többször elmondták, hogy a berendezéseket úgy tervezték, hogy a memóriakártya az eredményeket modemen jutattja el a géptől a választási irodába. Ennek ellenére a kivehető memóriakártya helyett néhány elöljáró a teljes berendezést magával vonszolta a választási irodába

A kongresszusi választások meglehetősen szoros végeredménye emiatt még hajnal egykor is ismeretlen volt. A megyei hivatalok utóbb 1000 szavazatszámlálót béreltek, és a szavazóhelyiségeket modemekkel szerelték fel.

A választásokon egyébként a megyék közül 16 százalék, mintegy 510 használt elektronikus szavazási rendszert, 293-al több, mint 2000-ben - tartalmazza az EDS jelentése.

A "próbaidős" gépek lefagytak

A fejlesztésekben Georgia járt az élen. Az állam 54 millió dollár értékben vásárolt 19000 berendezést 159 megyéje számára. Két megyében, ahol augusztus 20-tól kezdve használták az új gépeket minden rendben volt. Egy harmadik megyében, ahol csak bemutatták a gépek működését, a rendszer lefagyott.

Az ország legnagyobb megyéje, amely teljes mértékben elektronikusan bonyolította le a szavazást a Texas állambeli Harris volt, ahol Houston is található. Harris kipróbálta a rendszer, amely nem érintőképernyős volt, hanem valamilyen tárcsás megoldást tartalmazott.

Más államokban - egyebek mellett Florida, Lousiana, vagy Missisipi -, amelyek elektronikus szavazó- és összesítőgépeket használtak akadtak olyan megyék, melyek csak a szavazás korai szakaszában alkalmazták ezt a technológiát.

Újabb 3,9 milliárd dollár

Számos megye siettette az eszközök cseréjét, hogy elkerüljön egy olyan fiaskót, amely beszennyezte a 2000-es elnökválasztást Floridában. És miközben azt akarták, hogy a gépek mihamarabb rendszerbe álljanak, a telepítésük gyorsabb volt az indokoltnál - állítják elemzők.

Mindezek a problémák előrevetítik, hogy 2004-ben még nagyobb gonddal szembesülnek majd a megyék. Hiszen 3,9 milliárd dollár szövetségi támogatást kapnak azért, hogy régi rendszereiket újra cseréljék.

Ugyanakkor Mark Radke, a Diebold Election System munkatársa rámutatott: mindegy, hogy az új technológiákat hogyan kívánják elterjeszteni, azok bevezetése problémákkal jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!