Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Sebet gyógyít a féregszörp

2006.10.12. 13:41
Aki látta a Doktor House második évadjának tizenkettedik részét, elborzadva csodálkozhatott rá arra a jelenetre, amikor az égési sérültről kukacokkal etették le az égett húst. A nyüveket tényleg használják ilyen célokra, mert nagyon szépen letakarítják a halott szövetet az élőről (ez utóbbihoz nem nyúlnak), de az orvostudomány csak most fedezte fel, hogy a férgek által kiválasztott váladék is jó valamire.

A brit Bradford Egyetem és Notthinghami Egyetem tudósai mesterséges bőrszöveten végeztek kísérleteket, és ekkor fedezték fel, hogy a kukacok nedvétől gyorsabban hegednek a bőrfelületen ejtett sebek. A kutatók által csak "féregszörpnek" becézett váladékban ugyanis olyan fehérjebontó enzimek vannak, amelyek segítik a szövetek regenerálódását - írja le a felfedezést a New Scientist.

A tudósok a kukacok nedvéből már egy gélt is kifejlesztettek, amely csaknem olyan gyorsan gyógyít, mint a nyers féregszörp. A helyes dózis meghatározása kritikus fontosságú (túl kevés nem használ, túl sok már visszaveti a regenerációt), de a kutatók szerint pontosan tudják ellenőrizni a váladék mennyiségét. Ennek ellenére még legalább három évbe telik, amíg a nyüvekből nyert gyógyszerek eljuthatnak a patikákba, hiszen még embereken sem próbálták ki az anyagot (az orvosok novembertől terveznek ilyen kísérleteket). A szakemberek a gélen kívül féregszörppel átitatott ragtapaszokat és kötszereket is terveznek.