Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Magyar a World Technology Award döntőjében

2006.10.17. 10:10
A New York-i székhelyű World Technology Network bejelentése szerint Balogh Tibor, a 2006-os World Technology Award IT Hardware kategóriájának egyik jelöltje, az előzetes válogatás után döntőbe került. A díjjal összesen 20 technológiai szektor képviselőit jutalmazzák, köztük olyan egyéneket és cégeket, akik a partnereik szerint a leginkább innovatívak és munkájuk hatása hosszú távon is a legjelentősebb.

A WTN a legkülönbözőbb tudományágakban értékel: az informatikán, biotechnológián, energetikán, anyagtudományon át az olyan kapcsolódó területekig, mint a pénzügy, marketing, jog, design és etika. A díjat a szervezet olyan partnerek közreműködésével ítéli oda, mint a New Yorki Tőzsde (NYSE), a Dow Chemical, a TIME magazin és a CNN. Kategóriánként az öt legjobb szereplőt, akik közül a győztesek is kikerülnek, automatikusan meghívják a WTN tagjainak sorába.

A döntős Balogh Tibor a Holografika Kft. ügyvezetője és alapítója. Cége, ahogy arról az Inxdex korábban beszámolt, holografikus technológiák és 3D-megjelenítők fejlesztésével foglalkozik, amelyek a jövőbeni 3D-s televíziózás alapját jelenthetik. HoloVizio nevű szabadalmaztatott megoldása olyan képet ad, amely speciális szemüveg nélkül is látható, és természetes 3D látványt nyújt egyidejűleg több néző számára.

A 3D monitorokat a múlt év óta már forgalmazzák orvosi célra és tudományos képalkotásra, de a szórakoztatóiparban is nagy jövőjük lehet. Balogh cége ez év augusztus elején - a közép-európai régióból egyedüliként - részt vett a világ legjelentősebb számítógépes grafikai show-ján a Siggraphon, ahol bemutatta 1,8 méter képátmérőjű, holografikus 3D megjelenítő rendszerét. A rendszer iránt többek között az Universal Studios, az nVidia, a General Motors és a Shell is érdeklődött.

A World Technology Award győzteseit 2006. november 3-án hirdetik ki San Franciscóban, a Fairmont Hotelben.