Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elpusztultak a World Trade Center híres tornyai

2001.09.11. 16:25
A kedden romba döntött két torony 415, illetve 417 méter magas volt. A kapitalizmus jelképének is tekintett gigantikus irodaházban összesen 50 000 ember dolgozott.
Mindkét torony összedőlt
A World Trade Centert már 1993-ban is megpróbálták elpusztítani, az akkori támadás után azonban állva maradtak a tornyok. 1993. február 26-án délben bomba robbant az első torony földalatti garázsában, körülbelül hét méter átmérőjű és öt emelet mély krátert ütve. Hat ember meghalt és több mint ezer ember megsérült a robbanásban, amely szerencsére még így is kevesebb kárt okozott, mint azt a terroristák akarták.

Az eredeti tervek szerint ugyanis az egyik torony a robbanás következtében rádőlt volna a másikra, miközben komoly mennyiségű ciángáz lepi el a környéket. A cián szerencsére elégett a robbanásban, a tornyok pedig állva maradtak. Az épületet helyreállították, és egy hónapon belül megnyitották. A terrortámadás öt elkövetőjét 1994-ben, illetve 1998-ban fejenként 240 év börtönre ítélték.

A tornyokban ötvenezer ember dolgozik, nem lehet tudni, hogy közülük hányan tartózkodtak reggel kilenckor, a robbanás időpontjában az épületben. Mindkét toronyban 104 személylift szállítja az emeletenként összesen egy hektárt elfoglaló irodákba az embereket. A liftek nem járnak a földszintig, a 44. és 78. emeleten átszállóhelységeket alakítottak ki, így kevesebb helyet foglalnak el a földszinti liftaknák. A tornyok erős szélben akár háromméternyit is kilenghetnek.

A hetvenes évek elején a világ legmagasabb épülete volt

A terrortámadás a világ egyik legmagasabb épületét pusztította el, legalábbis részlegesen. Az 1966-tól hét éven át épített World Trade Center 110 emeletes ikertornyai 415, illetve 417 méterükkel 1972-es megnyitásuk után mindössze két éven át birtokolták a világ legmagasabb épületének címét, akkor megelőzte őket a Chicagói Sears Tower (442 m). Jelenleg az 1998-ban épített 452 méter magas malajziai Petronas ikertornyok a világ legmagasabb épületei.

A Minoru Yamasaki által tervezett, 400 millió dolláros költséggel épített épületkomplexum hathektáros területet foglal el, hét irodaépületből - köztük a két toronyból - és egy hatalmas, föld alatti üzletsorból áll. Az egyik torony tetején a csodálatos kilátást kínáló Windows on the World (ablakok a világra) étterem, a másik torony tetején pedig a 107. és a 110. emeleten is kilátóteraszról nézhetik a látogatók a várost.

Bombázó ütközött az Empire State Buildingbe

Nem a mostani az első alkalom, hogy repülőgép ütközik felhőkarcolóba. A második világháborúban egy B-25-ös bombázógép beleütközött az Empire State Buildingbe a 79. emelet magasságában. Tizennégy ember meghalt, az épületben egymillió dolláros kár keletkezett.