Mátyás
-6 °C
1 °C

Nagy durranás

2001.08.04. 21:54
A Müncheni Műszaki Egyetem fizikai laboratóriumában véletlenül fedezték fel a legerősebb ismert robbanóanyagot, amely hétszer erősebb és egymilliószor gyorsabb a TNT-nél.
Garchingban, a Müncheni Műszaki Egyetem fizikai kutatólaboratóriumában robbanás történt. Egy kutatócsoport a szilícium egzotikus formáival kísérletezett: az anyagot vákuumban a folyékony nitrogén hőmérsékletére hűtötték. A lehűtött szilikon azonban a berendezés hibája miatt levegőt kapott, amely robbanást okozott. Szerencsére senki sem sérült meg.

Láncreakció

Egyre magasabbra
Dimitrij Kovaljev, a laboratórium vezetője szerint a véletlen folytán a jelenleg ismert legerősebb robbanóanyagot fedezték fel. A szilíciumrobbanás során hétszer annyi energia szabadul fel, mint egy azonos tömegű TNT robbanásakor - és a robbanás egymilliószor gyorsabb.

A porózus szilícium felszínét egy atomnyi vastagságban hidrogén szigeteli a külvilágtól. Amikor a hidrogének közötti kötés megszakad, a levegő oxigénatomjai oxidálják a szilíciumot - amely láncreakciószerű oxidációhoz vezet.

A reakció más oxidációknál nagyobb energiát szabadít fel, ugyanakkor hatásfoka is jobb - mivel a szilícium szivacshoz hasonló és így térfogatához képest sokkal nagyobb a felülete.

Mit robbantsunk fel?

Műholdakat.

Leigh Canham fizikus egészen pontosan úgy gondolta, hogy az új szupererős robbanóanyagot műholdak és egyéb űreszközök mozgatására lehetne felhasználni. Vállalkozása, a pSiMedica a szilíciummeghajtás működőképes verziójának létrehozására alapult.

Canham szerint a szilíciumpukkanás hamarosan lecserélni a jelenleg használatos technikát. Különös előnye, hogy az anyag szilárdabb bolygókon megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll.