Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Cserélj körtét és irakozz le a marketinglistákról

2006.04.22. 15:37
Már nem csak a tudósok emelik mutatóujjukat a magasba, mikor az üvegházhatás kerül szóba. A Yahoo az április 22-ei Föld napjára rendhagyó szájttal emlékezik: moss fogat víz nélkül, járj gyalog és használj napelemes iPod-töltőt.
#alt#
A zöld Yahoo
A Föld tényleg bajban lehet, ha már a Yahoo is mikroszájtot készít neki, gondolhatnánk némi malíciával. A Yahoo Earth valójában nem tartalmaz túl sok újdonságot, de a környezetvédelmi oldalakhoz képest mindenesetre megpróbál egy kicsit színesíteni a környezettudatos gondolkodáson.

A cél nemes. A Yahoo for Good igazgatója, Meg Garlinghouse szerint a klímaváltozás számba vehető következményei diszkrétek, így igen nehéz elképzelni, hogy az egyén cselekedetei miként tudnak bármilyen hatást is gyakorolni a probléma megoldására. Reményeik szerint "ha egy globális közösségként cselekszünk, együtt számítani fog a lépés."

Spórolj a számítógéppel vagy adakozz

A netező mindenekelőtt 10 kicsi tippet kap arra, hogy mit tehet, ha eljön a Föld napja, azaz április 22-e. A tanácsok sorában az első a körtecsere. A rövid magyarázat szerint egyetlen kompakt fluoreszkáló villanykörte 13 hagyományossal ér fel, és 75 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt. Olvashatunk még itt felszólítást hibrid autó használatára vagy hogy mennyi fát menthetünk meg, ha leirakozunk a szórólapos marketinglistákról. Ám ami talán még ennél is nagyobb áldozatot igényel: "Ha kikapcsolod a számítógéped, amikor nem használod, 100-400 dollárt spórolhatsz évente az áramon. Ha több készüléket is kikapcsolsz, még többet takaríthatsz meg."

Persze akik inkább mégis bekapcsolva hagynák a gépüket, azoknak sem kell elkeseredniük, ugyanis a tizedik jótanács úgy szól, hogy "a legkönnyebb módja a hozzájárulásnak sokszor a legerőteljesebb is: adományozz."

Zöldnapi önreklám

A Yahoo integrálja a zöld oldalra az összes olyan létező szolgáltatását, mely bármilyen módon kapcsolódik a környezetvédelemhez. A Yahoo Answers közösségi problémamegoldó szolgáltatásból például átemelték a környezetvédelemre vonatkozó kérdés-válaszokat. Aki a legjobb válaszokat adja, utazhat a németországi focivébére. Hajrá tudósok!

#alt#
A zöld Google

A Yahoo Autosból persze a hibrid autókat mutatják meg a zöld weboldalon, de a multimédia sem marad ki: szórakoztató és tudományos kisfilmek a borús jövőről. Ne higgyük, hogy a Yahoo maga nem veszi ki a részét a gyakorlatban is a környezetvédelemből. A cég saját közleménye szerint nemrégiben csatlakoztak az energiamegmaradási programhoz, melynek keretében jelentős mennyiségű alternatív energiát kap egy kaliforniai szélerőműből.

Szintén a mai napra időzítette az Apple is Föld napi bejelentését: júniustól az amerikai vásárlók ingyen küldhetik vissza a cégnek elhasznált mp3-lejátszóikat vagy számítógépeiket, amennyiben újabbat vásárolnak. A Google pedig szokásához híven speciális logóval emlékezik meg a Föld napjáról.