József, Bánk
-6 °C
0 °C

Formatervezett zajok

2001.06.21. 13:10
Egy autó ajtajának becsapódása széf döngésére, tehénylepény toccsanására vagy fémhordó kongására egyaránt hasonlíthat. Az imázs szempontjából korántsem mellékes melyik változat jön be. Éppen ezért a használati eszközök körül keletkező zajokat egyre ritkábban hagyják a véletlenre. Hangdesignerek munkája rejlik amögött, hogy a villanyborotva nem fűnyírót utánozva zümmög.
Üvöltő porszívók, csipogó mobiltelefonok, dübörgő motorkerékpárok és ütőhangszeren gyakorló fiatalok sorakoznak a koppenhágai Dán Design Center nemrégiben megnyitott Design Sounds kiállításán.

Az 1936-ban kifejlesztett Harley-Davidson V2 motor mély brummogását sokan csak fejfájdító zajnak tartják, de a rajongók annyira odavannak érte, hogy a gyár a műszakilag már egyáltalán nem indokolt zörejeket szabadalmaztatta.

Mercedes Sound System

Mercedes sound olyan klasszikus, mint a páncélszekrény becsapódásakor hallható tompa döngés
Szintén szabadalmi védettség alatt áll a Hasselblad kamerák különleges kattanása illetve a DaimlerChrysler gépkocsik ajtajának csukódási zaja. Ez a Mercedes sound olyan klasszikus, mint a páncélszekrény becsapódásakor hallható tompa döngés. A minőség érzetét közvetíti - írja Erik Ingemansson svéd hangdesigner a kiállítás kísérő anyagában.

Az autóipar ezen a téren sokkal előrébb van, mint más fogyasztási eszközök gyártói. A mosógépek, kenyérpirítók, elektronikus fogkefék és mikrohullámú sütők kevés kivétellel minden művészi megközelítés nélkül zajonganak.

A korábban Stockholmban bemutatott kiállításon a közönség megbizonyosodhat róla, hogy a napi használati tárgyak zajaival szemben pontosan olyan magas igények támaszthatók, mint például a műszaki jellemzők, tartósság és kinézet terén.

Kozmetikai hangolás

Téves az elképzelés, hogy a hangdesignerek mindenekelőtt az alacsony decibelértékekre törekednének. Egy hangtalanul tolató teherautó például semmiképp nem lehet cél - hangzik az egyik komoly érv. Elektronikus eszközöket gyártó konszernek kellemesen zümmögő porszívókkal, 'csaknem kozmetikai hangolású' villanyborotvákkal és hangsúlyozottan lágy hang kíséretében lekapcsolódó mikrosütőkkel mutatják be, mit értenek mesterségesen konstruált és esztétikus zajok alatt.

Harley Davidson-motor
A sounddesign a kívülálló által gondoltnál sokkal tudatosabban alakítja a mindennapos használati eszközöket. Például a villanyborotvák és epiláló készülékek hangja közti különbség nem a véletlen műve. A villamosított szőrzeteltávolító 'férfias' változata rendszerint mélyebb zümmögéssel végzi a dolgát, mint a hölgyek halkan surrogó kínzószerszáma.

De néha mégis az a cél, hogy a lehető legkisebb legyen a zajkeltés. Amikor a SAS légitársaság gyümölcslevek kitöltésére műanyag kannákat rendelt, Maria Benktzon ergonómia-designer addig próbálgatta a prototípusokat, amíg a legpuhább zajjal kezelhető és leghalkabb kitöltési zajjal járó kancsó anyagaként a polipropilén mellett döntött.

Heleen Engeleen, aki 1996 óta vezető hangdesigner a holland Phillips konszernnél, a koppenhágai kiállítás kísérő anyagában arról panaszkodik, hogy a munkája még nem kapta meg méltó szerepét a készülékek tervezése során. Az Eindhoven mellett működő Phillips fejlesztőközpontban 400 designer közül csak négyen foglalkoznak a hangokkal.

Sütőimázsközpont

Pedig a lassan eltűnő műszaki különbségek mellett a tisztán ízlésbeli komponensek egyre nagyobb súllyal esnek latba, amikor a vásárlók az egyes gyártmányok között döntenek. Koppenhágában az AEG és a Zanussi két sütőjén lehet például tesztelni, mire gondolhatnak a hangdesignerek, amikor a megbízójuk termékeit a megfelelőnek vélt zajok képzésére alakították.

Az Elektrolux konszern 'Sounds great' projektje keretében például arra kérték a tesztszemélyeket, a konyhai sütők ajtajának csukódási zaját próbálják hozzárendelni a különböző termékekhez. Az AEG sütője ennek során mint 'mechanikus és igen precíz készülék' a saját hangját kapta meg. Olasz, puhább, barátságosabb - értékelték a Zanussi sütőt a tesztelők, és a termékhez a valóditól teljesen eltérő, ezt az imázsot erősítő hangot választottak.