Piroska
3 °C
4 °C

Zölden világítanak a génkezelt egerek

2002.09.11. 11:46
Zölden fluoreszkáló egereket hoztak létre amerikai kutatók az állatok szőrtüszőibe helyezett medúzagének segítségével. Az eljárás azonban nem csak hülyéskedésre jó: ilyen módon vissza lehetne adni az ősz haj eredeti színét, sőt talán magát a hajszínt is meg lehetne így változtatni. Valószínűleg a kopaszodás megállítására és új haj növesztésére is alkalmas lehet.
"Ezek punk egerek" - viccelődött Ronald Hoffman, a San Diego-i AntiCancer biotech cég munkatársa, a zölden fluoreszkáló rágcsálót megalkotó kutatócsoport vezetője. A gének, melyeket az egerek szőrtüszőibe helyeztek, ugyanazt a fehérjét termelik, mely a medúzák fluoreszkálásért is felelős, írta a New Scientist.

Nátha helyett szőr

Ronald Hoffman
A medúzagének beviteléhez Hoffman kisméretű egérbőr-foszlányokat kollagenáz enzimmel felpuhított, és egy olyan oldatba helyezte azokat, mely adenovírusokat tartalmazott, hasonlókat azokhoz, melyek a náthát okozzák. A vírusokba már korábban bejutatták a medúzagént. Hoffman egyúttal eltávolította belőlük azokat a géneket, melyek lehetővé tették a vírusok szaporodását, így azok be tudták juttatni a genetikai állományt az egérsejtekbe anélkül, hogy szaporodni kezdtek volna.

Pár óra elteltével a zöld protein megjelent a szőrtüszőkben, a kezelt bőrdarabokon növő szőr 80 százaléka pedig zöldre váltott. A bőrdarabokat Hoffman olyan egerekre ültette át, melyeknek nem nőtt saját szőre. Az átültetett szőr a továbbiakban normálisan nőtt, attól az apróságtól eltekintve, hogy kék fényben zölden fluoreszkált.

Nincs többé ősz haj

Tehát génmódosítás révén megváltoztatható a haj vagy a szőr színe, embereknél azonban egyelőre közelebbi célnak tűnik az öszülő haj színének visszaállítása. Az erre szolgáló génkezelések ugyanis a haj színét adó melanin termelődésének serkentését igénylik (ez talán könnyebben megoldható), a hajszín megváltoztatásához azonban a termelt melanin megváltoztatására lenne szükség.

"Egy dolog visszaállítani az őszülő haj pigmenttermelését, és megint egy más a pigment megváltoztatása" - mondta Hoffman. "Azaz egyelőre hidrogénszőke hajat nem tudunk csinálni." De szerinte a jövőben akár az is lehetségessé válhat, hogy a génkezelt hajú emberek krém, vagy hajbalzsam segítségével ki-be kapcsolgassák beültetett génjeiket, és így változtassák hajszínüket.

Kopaszság ellen is jó lehet

Az eljárás talán a hajhullás kezelésében is hatásos lehet, de egyelőre problémát okoz az alkalmazása, mivel a kopaszságot okozó géneket még nem sikerült azonosítani. A gyanúsítottak egyébként elsősorban azok a gének, melyek a dihidrotesztoszteron hormon termelését szabályozzák. Ennek a hormonnak szerepe van a pattanások kialakulásában is, így elvben ez is kezelhető lenne az új módszerrel.

Hoffman legközelebb albínó egerekkel szeretne kísérletezni. Ezek az állatok nem rendelkeznek tirozináz nevű enzim termeléséért felelős génekkel. Ez az enzim szabályozza a melanintermelést, a kísérletek révén tehát rá lehetne jönni, hogy visszaállítható-e a pigmenttermelés a hiányzó gén pótlásával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!