A látnokzsálya az új marihuána?

2008.03.12. 16:00
Több amerikai állam fontolgatja, hogy betiltja vagy korlátozza a Mexikóban őshonos látnokzsálya használatát. A pszichoaktív növény egyelőre legális, de hatóanyagának hatása egyesek szerint súlyosabb a marihuánáénál. Valós veszély vagy a hatóságok túlreagálása?

A látnokzsálya (Salvia divinorum) és hatóanyaga, a Salvinorin A forgalmazásával foglalkozó weboldalak piros betűs feliratokkal figyelmeztetik látogatóikat, hogy addig halmozzanak fel készleteket a szerből, amíg lehet – írja az ABC News. A jósmentának és latin neve után egyszerűen salviának is nevezett növény az utóbbi időben felkeltette az amerikai törvényhozók figyelmét. A legális és könnyen hozzáférhető droggal egyre többen élnek az Egyesült Államokban, és több illetékes attól tart, hogy a növény hamarosan hasonló népszerűségre tesz szert, mint a marihuána. Erre megvan az esély, mert a salvia igen olcsó: leveleit nagyjából grammonként egy dollárért árulják a neten, a folyékony Salvinorin A grammjának ára pedig töménységtől függően 12-65 dollár között mozog.

Salvia divinorum

Eddig tűrték, most tiltanák

Nyolc állam máris a salviával kapcsolatos korlátozásokat vezetett be, tizenhat másik állam – köztük Florida – a növény betiltását fontolgatja, Louisiana pedig már 2005-ben illegális drognak minősítette a salviát. "Amit illegálisnak minősítünk egy drogot, a fiatalok elkezdenek újat keresni, amihez törvényesen hozzájuthatnak. Ez a következő" – mondta a látnokzsályáról Mary Branderburg floridai képviselő, aki olyan törvényjavaslatot nyújtott be az állami képviselőháznak, amely bűncselekménynek minősítené és akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná a salvia birtoklását. A javaslat a marihuánával és az LSD-vel egy kategóriába sorolná a látnokzsályát. Evelyn Lynn floridai szenátor egyetértett Branderburggal és kedden a növény alaposabb kutatására tett javaslatot.

Legális, kapható

Egyes drogszakértők szerint a törvényhozók túlreagálnak egy kis problémát, bár azt nem vitatják, hogy a Salvinorin A befolyásolja az ítélőképességet. Rick Doblin, egy pszichedelikus szereket kutató és a marihuána orvosi alkalmazásáért harcoló nonprofit alapítvány, a Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies munkatársa úgy véli, hogy a látnokzsálya jelentéktelen drog a pszichedelikumok világában. "Nem partidrog és rettenetes az íze, ezért nem lesz népszerű" – fogalmazott. Vitatta azt is, hogy veszélyeztetné a fiatalokat – Doblin tapasztalata szerint inkább az idősebbek nyúlnak a növényhez.

Mivel a nemzeti és állami drogfelmérések korábban figyelmen kívül hagyták a növényt, valóban nehéz képet kapni arról, hogy mennyire terjedt el. A San Diego-i Egyetem tavaly 1500 hallgatóval készített felmérése szerint a válaszolók 4 százaléka használta a salviát az elmúlt évben.

Erősebb, mint a marihuána

A látnokzsálya Mexikóban őshonos növény, használata valószínűleg igen régre nyúlik vissza Közép-Amerika történelmében. Lágy leveleit fogyasztják, általában pipából vagy vízipipából szívva, de kivonatához folyadék formájában is hozzá lehet jutni, Mexikóban pedig sokan egyszerűen elrágják a leveleket. Az amerikai szlengben Sally-D és mágikus menta néven is ismert növénytől használója erős hallucinációkat lát és érez, de a hatás jóval rövidebb ideig tart, mint az LSD esetében, általában egy óra alatt véget ér. Ez a hatás viszont nagyon intenzív. "Sokkal erősebb, mint a marihuána" – fogalmazott az ABC-nek Jonathan Appel, az ohiói Tiffin Egyetem kriminálpszichológusa, aki a Salvinorin A hatását vizsgálta.

Figyelmeztetés egy magyar online gyógy- és dísznövényboltban

Magyarországon a látnokzsálya és hatóanyagai nem szerepelnek a kábítószernek minősülő anyagok listáján. A növénnyel leginkább virágboltokban találkozhatunk, mert dísznövényként árulják. Mivel kényes és csak Mexikó környékén honos növényről van szó, egy palánta ára nálunk több ezer forint. A látnokzsályát egyébként már hazánkban is használják drogként, mint arról ez a beszámoló tanúskodik. "Összességében a kivonat nagyon erős. Használata nagyon nagy odafigyelést igényel, tapasztalatlan fogyasztó mindenképp tájékozott és lehetőleg fizikailag erősebb kísérő társaságában próbálja ki a salviát!" – sommázza véleményét a fogyasztó.  • Hírek
  • Csok