Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elbutít a mértéktelen mogyorófogyasztás

2006.08.21. 12:36
Aki sok májat, mogyorót vagy magvat eszik, annak lerakódik a zsír az agyában, és elbutul, állítják amerikai kutatók. A többi fém, így a vas és a cink nem veszélyezteti a kognitív képességeket.

Ha felborul a táplálékkal bevitt fémek egyensúlya, a túlsúlyba kerülő réz hatására az agyban könnyebben lerakódik a zsír, és ez a felfogóképesség romlásához vezet, állítják amerikai gerontológusok.

Martha Clare Morris, a chicagói egyetem egészséges öregedéssel foglalkozó tanszékének kutatója munkatársaival 3 718 Chicago környékén élő, 65 évnél idősebb emberrel végeztetett értelmi képességfelmérő teszteket, feljegyezte étrendjüket, és három, majd hat évvel később megismételte a felmérést.

A kutatók statisztikai eredményeiket az Amerikai Orvosszövetség Archives of Neurology című szakfolyóiratának augusztusi számában publikálták.

A vas és a cink biztonságos

Egyes kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedők vérében az átlagosnál magasabb a réztartalom, ezért Morrist a szervezetbe bevitt réz mennyisége érdekelte, amelyet az étrend alapján lehet kiszámolni. A legtöbb rezet a belső szervek tartalmazzák, ezeket követi a mogyoró, a különféle magvak. A listát a krumpli, a csokoládé és néhány gyümölcs zárja, de nyomokban a vízvezetékből is kerülhet a szervezetbe réz.

A vizsgálatban résztvevők korának növekedésével csökkentek a kognitív képességek. Összességében a rézfogyasztást nem lehetett statisztikailag összefüggésbe hozni ezzel a csökkenéssel, viszont a csoporton belül találtak 604 (16,2 százaléknyi) olyan személyt, akik sok telített zsírt fogyasztottak, s náluk a kognitív képességek romlása arányos volt a rézbevitellel. A csoport legtöbb rezet (az ajánlott napi 0,9 mg helyett napi 1,6 mg-nál többet) fogyasztó 20 százalékánál a kognitív képességek az átlaghoz képest 19 évvel idősebb kornak feleltek meg.

A kutatók szerint a többi fém, például a vas vagy a cink nem mutatott a rézhez hasonló korrelációt.