Szélmalom-alakú high-tech félszigetet terveznek az arabok Hollandiába?

2008.08.22. 08:44

Az Egyesült Arab Emírségekben nem csak a világ legdinamikusabban és legizgalmasabban fejlődő városai vannak, de itt virágzik leginkább a multimédiás építészeti prezentációk készítése is. Ez mára olyan önálló műfajjá nőtte ki magát, hogy már paródiái is vannak.Ez az Abu-Dzabi jövőjét bemutató kisfilm például egy városfejlesztési közhelygyűjtemény, de olyan szépen van összerakva, hogy öröm nézni.  Persze a figyelem középpontjában mostanában inkább Dubaj van, ahol olyan vakáció-fényképészeti csodák vannak, mint a tengerbe épített Pálmaszigetek. Ezt irigyelték meg a hollandok, akik most egy szélmalom alakú mesterséges félszigettel szeretnének revansot venni, rajta luxushotelekkel, golfpályákkal, szélerőművekkel és a közepén egy repülőtérrel lapátokra nyúló kifutópályákkal.


A dolog egyetlen szépséghibája, hogy egyetlen szó nem igaz belőle, miként azt a nyilatkozó "arab sejk" maga is elismeri:


A szerzők pusztán paródiának szánták - egyrészt a "túlkommunikált" dubaji építkezésekének, másrészt a valóban tervezett Tulipánszigetének, amely egy hatalmas (száz kilométer hosszú!) tulipán alakú mesterséges sziget lenne a Holland partok előtt.

(Bár nem akarok tippeket adni, de meglepő, hogy a Dunába még nem akartak ingatlanosok mesterséges szigetet építeni...)

  • Tippek
  • Hírek