Másodvetés: tényleg nincs füves pályánk, de volt. És lesz is!

2008.08.26. 07:54

Én igazából már 2035-ig megírtam a heti tíz posztot, és gondoltam, most már kényelmesen hátradőlhetek a karosszékemben, ám nem számoltam azzal, hogy lesz aki kommenteket fűz majd a bejegyzésekhez. Úgyhogy most kicsit frissítünk! A gyepesített villamosvágányokról írtak tulajdonképpen rendben vannak (tényleg nincs ilyen ma Magyarországon), de Kzsoci felhívta a figyelmemet arra, hogy korábban már voltak sikertelen kísérletek Budapesten, Szegeden pedig ha minden jól megy hamarosan lesz zöld pálya.

Íme Kzsoci kommentje: Budapesten több kísérlet is volt erre: most kettő jut eszembe, a Villányi úton próbálkoztak füves pályával, valamint a 2-esen a Roosevelt tér megállóhoz közel jelenleg is megtekinthetőek a másik kísérlet maradványai... "Nem vált be" -> nyilván amiatt, hogy gondozni sem ártott volna a gyepet, illetve nyilván igénytelenebb, meg a speciális körülményeket jobban bíró fajokat kellett volna ültetni (nem vagyok botanikus, de biztos van megfelelő). Talán vigasztal, hogy Szegeden az EU-s nagyprojekt (www.ujpalyan.hu) keretében egy új villamosvonalat is építenek, és ott egyértelműen tervbe van véve a füvesített pálya; a projektben amúgy egy jó, világlátott ismerősöm is közreműködik, az ő ottléte is biztosíték arra, hogy a lehetőségekből a legjobbat próbálják majd kihozni.

A projekt honlapjáról egyébként azt is megtudni, hogy a fűves villamospályáknak a szépségen túl gyakorlati haszna is van (no meg azt is, hogy ezek remélhetőleg nem fognak olyan hamar kiszáradni, mint a fővárosi kísérletek.

A füves villamosvágány Európa-szerte általánosan elterjedt, széles körben használják. Népszerűségének oka, hogy a létező legjobb léghang-gátló, zajelnyelő megoldás, ráadásul megköti a port, párologtat, és szép. Az úttest közepén kiemelt szegély védi a sózástól, az út mellett élősövény választja el a járdától. A pálya a tervek szerint automata öntözőrendszerrel épül, ami egyszerű kezelést tesz lehetővé.

Szóval füves pályánk nincs, de volt és Szegeden lesz is. (Óhatatlanul, eszembe jut Ferenc József, amikor a tiszai árvíz pusztítását látva, Széchenyi után szabadon azt próbálta mondani magyarul, hogy "Szeged nem volt, hanem lesz", de az csúszott ki a száján, hogy "Szeged nem volt, hanem nincs". De persze nagyon drukkolunk!) Fotó: ujvaros.hu