Mozi, ahol a második sorból már nem látni (és a székek egy része is háttal van beszerelve)

2008.08.27. 08:05

Volt egyszer egy szürreális élményem Iglón (ma úgy hívják Spišská Nová Ves. Persze már akkor is úgy hívták, mert nem vagyok olyan öreg.) Este, sötétben érkeztünk meg a szállásunkra, egy tízemeletes panel kilencedikére. Aztán amikor reggel kimentem az itthonról megszokott szabványkonyhába (ugyanaz a lámpa, linóleum, beépített szekrény stb.), nagyon megdöbbentem. Az ablakot teljesen betöltötték a Tátra hófödte csúcsai. (Budapesten akkoriban pont ilyen posztereket tettek ki a pont ilyen lakásokba.) Mostanában azonban már fordított élményben lehet részünk. Az ember felébred egy ízlésesen berendezett, modern, fullextrás, jó fekvésű lakásban, kinéz az ablakon és mit lát? Egy lakótelepet. Na ilyen mondjuk a Marina Part nagy része.

Az első ütem idején még tényleg vonzó volt az egész, mert a későbbi bővítések helyét szépen parkosították az építkezések előtt. Az emberléptékűségre a galériában is ügyeltek: ez egyes ütemeket külön-külön mutatják be. Tehát mondjuk a harmadik ütem nem az első és a második mellé épül a rajzon, hanem egy vadvirágos tarka rét közepébe, ami azért mégis csak vonzóbb, mint ha két másik háztömb közé szuszakolnák be. Azt meg persze mondanom sem kell, hogy a projekt határán túl sem egy ősfás park kezdődik, hanem egy másik projekt.

Az egész part vonzereje ugye maga a part lenne, de abból a legtöbb lakásból semmi nem látszik. Az egész olyan, mint egy mozi, ahol a második sorból már nem látni a vásznat. Ja és a székek egy része is háttal van beszerelve.