A főváros legfélelmetesebb épületei. Batman Budapesten

2008.09.11. 11:26
28 hozzászólás

Az Urbanista történetének hajnalán megkértük Önöket, hogy írják meg nekünk, melyek Budapest legbatmanesebb épületei, melyek akár Gotham City-ben is állhatnának. Az eredmények legfőbb tanulság, hogy a félelmetesség elsősorban nem az építészen, hanem a fotóson múlik. Érdekes módon főkén olyan épületekre hívtátok fel a figyelmünket, amelyekről fényes nappal nem is gondolná az ember, hogy akár a Denevérember is állhatna a tetejükön.

Fürkész Wawrik Gábor fotóblogjának egyik képére figyelmeztetett, amelyen teljesen hétköznapi háztetők láthatók, de az összhatás mégis borzongató. (Kicsiben lásd balra, nagyításért pedig kattints!)

Poprocks (alias Orsichan), akinek gothamos Sydney-fotójáról már írtunk, a következő pesti épületeket ajánlotta figyelmünkbe: Klotild és Matild palota, Gresham palota.

Szerintem a város legfélelmetesebb épülete a József Telefonközpont (VIII. Horváth Mihály tér 17-19.). Rémisztő rácsaival, díszeivel, szobraival. Sajnos igazán elborzasztó képet nem találtam róla, csak derűsebbeket. Igaz nehéz is ilyet készíteni, mert a fák azért oldják a hatást. Állítólag ez a Ray-épület volt az első nagyszabású, állami vasbeton-építkezés. A muemlek.hu-n szereplő információk szerint eladó! Remélem az új tulajdonos valami hatásos világítást terveztet neki.

És ha már világítás. Az Építészfórumon megjelent egy (Batman-témától függetlenül is) nagyon érdekes cikk a budapesti dunahidak kivilágításáról. Ez a kép ott szerepel:

 A régi színezett képeslapokat idéző színvilág miatt ez fényterv is nagyon batman-esnek hat - legalábbis képen. (Kedves fotóbütykölő olvasóink elárulhatnák hogy készült. Nekem helyenként oylan, mintha egy nappali kép lenne lesötétítve.) Érdekes, mert amúgy a Szabadság-híd nem is annyira Gotham City-hangulatú, mint amilyen mondjuk a régi Erzsébet-híd volt.

A Denevérembert akkor most felejtsük el, viszont a rémisztő épületek továbbra is érdekelnek. Önök szerint melyek a legfélelmetesebb budapesti épületek?

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!