Parasztházak Budapesten. Kerekeskút, tornác, kemence és tájház a világvárosban

2008.10.06. 08:50

Szeretné egyszerre élvezni a felázott falakba vágott szűk ablakokat és a rendszeres forgalmi dugókat? Költözzön budapesti parasztházba! Ezt nem pusztán a született rosszindulatunk mondatja velünk, hanem kicsit a sárga irigység is, ugyanis kitűnően felújított parasztházak vannak a főváros meglepően sok kerületében - köztük nem egy jó közlekedési kapcsolatokkal. Jöjjön néhány hirdetés, árak, tippek meg egy komplett falu Budapesten belül.

Az egész parasztházasdi onnan jutott eszünkbe, hogy hétvégén tájházat adnak át Cinkotán. Igen, Budapesten. Legjobb tudomásunk szerint ez az első ilyen létesítmény a fővárosban (ezt tettük nyitóképnek is), de ha valaki tud hasonlóról, szóljon. Szóval érdemes kicsit körülnézni a "faluban". A fő utcája (Batthyány Ilona utca) és környéke valódi Alföld-széli tót falu képét mutatja ma is. Ez a panorámakép a cinkotai Szerb Antal Gimnázium tetejéről készült és olyan mintha nem is Budapesten járnánk. A hangulatot egyébként maga a gimnázium parkja is fokozza, meg azevangélikus templom, ami egyesek szerint az egyik legrégebbi templom a fővárosban - már ami a középkori alapjait illeti. A tökéletes falusi idillt a Szilas-patak teszi teljessé.

Ami Cinkota a közlekedést illeti, az M0-s sokat dobott a helyzeten, de azért autóval a belvárosba ma sem lehet ripsz-ropsz berobogni reggeli csúcsforgalomban, viszont a HÉV-nek köszönhetően nagyon jó a tömegközlekedése (legalábbis azoknak, akik közel laknak hozzá). Negyed óra az Örs vezér tere, háromnegyed óra alatt be lehet jutni a Deákra.

Aki ide akar költözni Cinkotára, az jobb ha nem a netes hirdetéseket bújja - ez egyébként az egész XVI. kerületre jellemző. Mivel a legtöbben kerületen belül költöznek egyik helyről a másikra, a legjobb ingatlanokat helyi újságokban vagy akár falragaszokon találjuk. Lakást ne nagyon keressünk Cinkotán, bár újabban van néhány új építésű társasház is. A telkek jellemzően rövid utcafronttal és hosszú hátsókerttel rendelkeznek. Az M0 keleti szektorának megnyitásával a környék folyamatosan felértékelődése várható. Az árak nagyon változók, egyesekhez telekáron, a felújítottakhoz viszont igen drágán juthatunk. (A képen látható felújítandó száz négyzetméterest például 36,8 millióért hirdetik).

Persze aki parasztházat akar venni, annak nem kell ragaszkodnia a XVI. kerületi Cinkotához. Sőt még csak Pesthez sem. Hirdetnek ilyet a II. (Hűvösvölgy), a III. (Békásmegyer-Ófalu), a XI. (Kelenvölgy), a XVII. (Rákoscsaba) vagy épp a XX. (Erzsébet) kerületben is.

Az árak az állapottól függően erősen szórnak, van ahol már föl sem tüntetik a ház alapterületét, csak a telekét. Amúgy a méretek is nagyon változatosak a 30-tól a 220 négyzetméterig. Vannak egészen különleges felújítások, mint amilyen ez az ófalui ház. Kívülről csak a tornác emlékeztet arra, hogy egy parasztházról van szó. Akinek nem csak a külső a fontos, az akár egy kemencés budai parasztházba költözhet 48,9 millióért.