Hétméteres belmagasság Rákoscsabán és további mennyezetrekordok

2008.10.23. 07:00

Rabbit: galeria2

Aki megszokta, hogy otthon elég lábujjhegyre pipiskednie ahhoz, hogy becsavarjon egy izzót a csillárba, annak alighanem tériszonya van már egy négyméteres belmagasságú lakásban is. Pedig ez a méret annyira általános Budapest régi házaiban, hogy öt méter alatt be sem vettünk senkit a válogatásba. (Na jó kivéve ezt az egyet, de ezt is csak azért, mert tetszik a Foxi Maxi-ábra a fürdőszobában). Jöjjenek tehát felfele tágas terek, és néhány olyan lakás, amelyik jóval magasabb mint amilyen széles.

Még az ötméteres belmagasság is egészen általános Pesten. Van ilyen az V., a VI. a VII. vagy épp a VIII. kerületben is. Néhánynál a nagy magassághoz egészen kis alapterület párosul. Ennél például szintén 5 méter a belmagasság, miközben 15 négyzetméter az alapterület. Vagyis bárhogy is számoljuk, ez a lakás sokkal magasabb, mint amilyen széles (legalábbis egyik irányban biztos).

A hirdetésekben szereplő legmagasabb lakásmennyezet viszont Újlipótvárosban van. A hatméteres belmagasságú lakás egy olyan házban található, amit Eiffel tervezett. Ő ugye amúgy sem méllyépítési munkáival lett világhíres. Ez a legdurvább magasság-alapterület arány is, amit találtunk. A 6 méter magas kecó összese 14 négyzetméteres! (Na persze erre jön még egy galéria, meg amúgyis kétszer akkora, mint a verhetetlen Urbanista-rekorder, a hét négyzetméteres erzsébeti lakás.)

A belmagassági rekordert azonban nem a régi palotalakások közt találtuk meg - egy néhány éve épült XVII. kerületi ház az, a maga hét méterével. Ezt úgy sikerült elérniük, hogy a padlás egy légteret alkot a nappalival. Ha valaki bírja fűtésszámlával, akkor tök jól néz ki.