Kellenek-e nyilvános vécék? Lepukkant közvizeldéktől a fotocellás luxusig

2008.10.25. 09:39

A legtöbb budapesti nyilvános vécé köré már McDonald'sot építettek, amelyekbe a járókelő kénytelen (ahogy a költő mondja) "bűntudatát rosszul leplezve arcán" beosonni pisilni. Ha igaz, amit a Greenfo ír (egy tényleg mutatós, a képen is látható nyilvános illemhely nívódíja kapcsán), akkor Budapesten 35 ezer emberre jut egy működőképes állapotban lévő, nyilvános vécé. Kérdés persze, hogy kellenek-e egyáltalán, vagy ezek is eltűnnek lassan, mint a telefonfülkék.

Ez alatt nem azt értem, hogy az emberek leszoknak a kiválasztásról és az emésztésről, csak lehet, hogy egyszerűen nincs rá fizetőképes kereslet. Vagyis, üzleti alapon fenn lehet-e tartani egy nyilvános vécét, amikor a legtöbb ember inkább bemegy egy közintézménybe vagy vendéglátóhelyre, ahol ráadásul tudja, hogy milyen színvonal várja? Szerintem nem igazán. Ennek némileg ellentmond, hogy a Greenfo cikkében idézett felmérés szerint a szemetesek mellett épp a toaletteket hiányolják leginkább az itt élők és az ide látogatók. Nekünk mindenesetre tetszenek ezek a modellek, drukkolunk nekik.

Egyénként az is érdekes kérdés lehet, hogy milyen legyen egy nyilvános vécé felszereltsége. Tényleg szükség van-e olyan "luxusra" mint a Mol-kutak mellé épült Marchékban, ahol a nem csak az ajtók és a csapok fotocellásak, hanem a kézmosószer-adagolók is? Ja és tudja valaki, hol van a leglepukkantabb vécé Budapesten? Vagy a leghülyébben kialakított? (Az előbbire elég esélyes a Bp Szákszon bemutatott Toi-Toi)

(Amúgy Hamster is épp tegnap este dobott ki a blogjára egy érdekes képet a nyilvános vécék védelméről)