Budán tovább élnek az emberek mint Pesten. Legalábbis az ingatlanhirdetések szerint

2008.11.02. 09:00

Eddig csak szépirodalmi gyöngyszemeket mutattunk be a magyar ingatlanhirdetésekből Habuczki Ilonától Matus Mariannig, ám most következzék egy népszerű-tudományos szerző. Pálóczi Antal elsősorban egészségügyi és tőzsdei tanácsokat rejt ingatlanhirdetéseibe. Kezdjük rögtön egy sokkoló kijelentésével:

a budai kerületekben, mint tudjuk a statisztikai kimutatások alapján, hosszabb a várható élettartam

Hogy nem légből kapott állításról van szó, azt más hirdetéseiben meg is magyarázza. Az egyik megoldás a jó levegő lehet.

Ráadásul rendszerint a szintén közeli Sashegy felől - Nyugatról - fúj az ózondús levegőt hozó szél s ez a szmogot áttolja Pestre.

A másik ok, hogy Buda magasabban van mint Pest - márpedig az egészségesebb. Sőt! Akár Pesten is tovább élhetünk, elég magasabb emeletre költöznünk.

Viszont nincsen lift: így főleg táncoslábú fiataloknak, vagy örökifjú időseknek ajánljuk. (Mint tudjuk, a hegyvidéki élet a Kaukázusokban is növeli az élettartamot.)

Mindennek a tudományos hátterét is megadja egy másik hirdetésben:

A második emelet lift nélkül gondoskodik a mindennapos testedzésről, több termelődik a "jó" koleszterinből, amely a fölösleges zsírsavakat visszaszállítja a májba (s így azok nem rakódnak le az erek falára).

Nekem kicsit máshogy rémlik biológiából, de lehet hogy rosszul emlékszem. Aki esetleg már túl idős a lépcsőmászáshoz, azoknak is van kitűnő ajánlata. Igaz, egy kicsit zajos, de...

Idősek részére szintén kiváló, hiszen ők már csak azt hallják meg, amit akarnak.

Viszont amit javára írhatunk (tényleg minden irónia nélkül), az a "kétpetéjű ikerház" kifejezés megalkotása, valamint hogy jól ismeri Móricz Zsigmond életét és megjegyzi, ha olyan házat árul, ahol ő lakott.