Egy kilométer magas hegyet terveznek Berlinbe

2009.01.21. 08:00

Csak nagyon ritkán szoktunk külföldi városok apró-cseprő ügyeivel foglalkozni, de az Urbanista külpolitikai rovatának vezetője azzal rontott be szerkesztőségünkbe, hogy ezt muszáj megírni. Blogunk népes szerkesztői gárdája gyors szavazás után (1234:4321 arányban) úgy döntött, pár sort megérdemel a Spiegel híre, miszerint egy bazi nagy, természetesnek tűnő, kecskék lakta hegyet akarnak építeni Berlinben. Az urbánszexológusok által Gellért-irigységnek nevezett jelenség kiváltó oka, hogy októberben bezárták a nácik egykori legendás repterét, a Tempelhofot.

A körívszerűen kialakított épület által közrefogott területre, ahol eddig a repülőgépek gurultak, most egy hatalmas hegyet szeretne építeni egy berlini építész. Turizmus, ilyesmi. Hogy miből (fizikailag és financiálisan is érdekes kérdés), azt nem tudni. Főleg most, hogy a bérbe adható üveg-acél hegyek piaca is pang. Itt legfeljebb a kecsketej hozhat némi bevételt. Amúgy vannak más építő jellegű pályamunkák is: más tervezők például egy óriási vörös lámpás negyed kialakítását javasolják. 


Frissítés: Hopp! Emarcell idekommentelte, hogy a Spiegel által idézett Jakob Tigges ötlete nem túl eredeti, kísétetiesen emlékeztet erre: Lakner Antal képzőművész projektje 2005ből, a Bundesberg: www.ladaproject.com/artists/antallakner/